Puigdemont ha afirmat que “si hi ha una llista per damunt de tota la resta que Rajoy no voldria que guanyés, aquesta és la nostra”. En aquest sentit, el cap de llista ha destacat la transversalitat de la candidatura, amb persones provinents d’altres àmbits professionals. En la presentació de la candidatura des de Bèlgica, Puigdemont ha llançat una pregunta directa al Govern espanyol i ha reclamat que deixin clar si acceptaran o no el resultat de les urnes “si hi ha una majoria parlamentària que vol investir el president i el govern actual” i si “trauran les seves grapes untades d’autoritarisme de la nostra societat”, en referència a l’aplicació, encara vigent, de l’article 155. 

El cap de llista, però, també ha aprofitat per dirigir-se a Europa i a la resta de partits que es presenten a les eleccions. Puigdemont ha afirmat que “hem de dir a l’Estat, Europa i al tripartit del 155 que a Catalunya la democràcia no es toca, no es retalla, no s’empresona, no s’envia a l’exili i no se la pica amb porres de la policia”. Puigdemont ha afegit que “si Europa vol donar lliçons, el primer que ha de fer és no permetre que a casa seva es violin drets civils”, ja que “ha donat carta blanca” al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy.

Junts per Catalunya ha presentat la candidatura per al 21 de  desembre des de Bèlgica, amb diversos membres que en formen part. Alguns han viatjat aquest mateix dissabte al matí en un vol xàrter per assistir a l’acte, que també ha recordat els consellers i els líders de les entitats sobiranistes que són a la presó. El cap de llista també ha demanat a la resta de membres de la formació que expliquin als ciutadans per què s’han decidit a sumar-se a la proposta política. Ha afirmat que aquestes eleccions van més enllà de la “militància política” perquè és “militància per Catalunya”.