Entre els compromisos compartits que plantegen Puigdemont i Junqueras, hi ha el de demanar l’alliberament dels considerats presos polítics, el final de la judicialització del procés o la retirada de l’article 155. També s’exigeix un compromís de l’Estat per respectar els resultats del 21-D i d’Europa per vetllar perquè no es vulnerin els drets dels ciutadans de Catalunya. A banda, es fa una defensa de l’economia i l’escola catalanes davant de qualsevol ingerència per part de l’Estat. Però el moll de l’os de l’acord són els punts 8 i 9, que es proposen “eixamplar la majoria favorable al dret a l’autodeterminació” i l’obertura de “negociacions bilaterals amb l’Estat i Europa per fer efectiva la independència” .

Els cupaires consideren que aquests últims dos punts fan una defensa de la república massa tèbia i massa ambigua que obre la porta a un nou referèndum i a una independència acordada amb l’Estat, cosa que consideren impossible. Per això, segons ha afirmat la portaveu del Consell Nacional de la CUP, Núria Gibert, la via unilateral és irrenunciable, no tant per pròpia voluntat de la formació, sinó perquè ha estat “imposada per l’Estat”, que no ha donat opció a “cap altra de les possibilitats negociades” que s’han plantejat.

El document de treball per a un acord entre els partits independentistes s’ha conegut el mateix dia que el president català, Carles Puigdemont, ha renunciat a cobrar el sou d’expresident, que correspon a un 80 % del total durant quatre anys, i només cobrarà com a diputat fins que es constitueixi el nou Parlament. Puigdemont ha respost així a la petició del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, que li donava 10 dies per pronunciar-se. El president a l’exili també li ha retret que no s’ocupi d’altres afers, com retornar els diners perdonats del rescat dels bancs espanyols.

La precampanya es trasllada a Brussel·les

La presència de Puigdemont a Brussel·les està fent de Bèlgica un dels pols de la precampanya. El cap de llista del Partit Popular, Xavier García Albiol, s’ha ofert per anar a Brussel·les a fer un cara a cara amb el president destituït abans que comenci la campanya electoral, el 5 de desembre. En una entrevista a televisió, Albiol ha acusat Puigdemont de ser “un covard que fuig com un conill” i li ha demanat de deixi d’amagar-se de la justícia.

Brussel·les també ha entrat en campanya per a Ciutadans. La cap de llista, Inés Arrimadas, és a Brussel·les aquest dimecres i dijous per reunir-se amb líders europeus i per fer campanya a favor de la unitat d’Espanya.