L’endemà del 21 de desembre, si l’independentisme guanya les eleccions, ERC vol obrir un escenari de “bilateralitat, diàleg i negociació” amb el govern de l’Estat. Insten Rajoy a acatar el mandat que surti de les urnes: “Més que mai es veurà amb l’obligació d’acceptar el resultat del joc democràtic si ens està reptant a aquest joc democràtic”, ha afirmat Rovira, en referència a la convocatòria d’eleccions per part del president espanyol, en aplicació de l’article 155 de la Constitució.

Per la seva banda, el PDeCAT considera “una bona via” aparcar la unilateralitat en el proper mandat. Ho ha dit Marta Pascal, coordinadora general del partit, que considera que l’objectiu ara és incrementar els suports sobiranistes i buscar una relació bilateral amb el Govern espanyol.

Millo vincula aixecar la intervenció econòmica de la Generalitat al compliment de la legalitat per part del nou govern

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha assegurat que perquè Montoro procedeixi a aixecar la intervenció econòmica de la Generalitat cal que el govern sortint del 21-D es comprometi a complir la legalitat de l’Estat espanyol. “Des del moment en què el nou govern deixi clar i garantit que els diners de tots els que paguem impostos es gastaran en serveis públics i en allò que és legal, tot aquest sistema que s’ha muntat haurà de ser revisat perquè no tindria gaire sentit”, ha conclòs Millo. Encara que ha afirmat que si pel contrari, el govern sortint del 21-D vol continuar fent al mateix que el de Carles Puigdemont, no es retirarà la intervenció.

D’altra banda, Millo també ha explicat que el dimecres abans del referèndum va suggerir a Puigdemont que les votacions es fessin en seus de partits, de l’ANC, Òmnium i en places d’ajuntaments per no incomplir la interlocutòria del TSJC, que no permetia l’obertura de les escoles.