Sobre la presumpta conspiració per trobar escàndols a CDC i ERC, Cruz ha explicat que “hi ha hagut una tendència per part del PP de fer un ús indegut de les eines de l’Estat”. També ha apuntat que, “pel que es coneix ara, no tenen la mateixa responsabilitat De Alfonso i Fernández Díaz”, per bé que ha afegit que “hi hauria d’haver responsabilitats polítiques”, tot i que no ha concretat quines.

Tot i ser el número dos a la llista del PSC, Cruz és una de les cares menys conegudes del partit. És independent, filòsof de formació, i fins fa poc era president de l’associació Federalistes d’Esquerres, que promou un estat federal. Des que va començar la campanya, no ha participat en cap acte al costat de la candidata, Meritxell Batet, per la qual cosa alguns mitjans se n’han fet ressò. Sobre això, Cruz ha dit que creu que els números u, dos i tres no han d’anar plegats a tot arreu i ha remarcat que “li sembla exagerat que alguns diguin que té una agenda pròpia”, separada de la de Batet.

Pel que fa als pactes postelectorals, ha dit que el silenci de Pedro Sánchez en aquest sentit respon a un “escenari obert” i ha afegit que “és normal que els partits no avancin les seves aliances perquè poden condicionar el vot” i el que han de fer, segons el seu parer, “és fixar el missatge per captar el màxim de vots”. El número dos a la llista del PSC ha remarcat que les aliances han de tenir un contingut polític i ha criticat tant el PP com Units Podem “per estar més pendents de l’aritmètica que de sumar per fer alguna cosa.”