Fins ara no havia parlat tan clar, però avui Pedro Sánchez ha descartat el pacte amb Units Podem. Si no renuncia al referèndum d'independència per a Catalunya i al seu pla econòmic, els socialistes no investiran Pablo Iglesias president del govern. PEDRO SÁNCHEZ candidat del PSOE "Nosotros no vamos a apoyar al gobierno del Partido Popular e Iglesias no va a ser presidente del gobierno, porque hay una alternativa entre lo malo y lo peor. Y ese alternativa entre lo malo y lo peor es un cambio que suma, que es el del Partido Socialista." Però Pablo Iglesias defensa que alguns sectors del PSOE sí que avalarien un pacte amb Podem i confia que aquestes veus s'acabin imposant després del 26-J. PABLO IGLESIAS candidat d'Units Podem. "Espero que los socialistas reflexionen y que lleguen a un acuerdo con nostros. Y si prefieren que gobierne el Partido Popular, pues que lo digan abiertamiente. Con respecto a Cataluña nosotros tenemos una propuesta que es la que vamos a defender pero vamos a escuchar otras." Per al candidat de Ciutadans, Albert Rivera, qualsevol pacte és possible, si no és amb Pablo Iglesias. El partit taronja, però, manté que Mariano Rajoy no és la persona adient per liderar les reformes i la lluita contra la corrupció. ALBERT RIVERA candidat de C's. "El señor Rajoy dice que o él o nadie, y básicamente bloquea la situación, y nosotros creemos que hay que tener un gobierno con las manos libres y con las manos limpias. Nosotros lo que queremos es formar gobierno, y sumar escaños." Pel Partit Popular, en canvi, uns resultats semblants als del desembre suposarien un aval a la gestió de Mariano Rajoy. Al president en funcions li agradaria un govern fort en coalició, però amb ell al capdavant. MARIANO RAJOY candidat del PP. "En este momento lo que más le conviene a España es una coalición. Yo diré dejen que aquel que tenga más votos pueda governar." En la mateixa línia, en una entrevista a BTV, la número cinc dels populars per Barcelona, Àngels Esteller, ha demanat a la resta de partits que si no s'obren a formar una gran coalició, almenys deixin governar el PP en minoria.

El candidat del PSOE rebutja fer Iglesias president però també descarta donar suport a un govern del Partit Popular: “Hi ha una alternativa entre el que és dolent i el pitjor. I aquesta alternativa és un canvi que suma llibertats, drets i oportunitats. És el canvi del Partit Socialista.”

Pablo Iglesias dóna per fet el “sorpasso” al PSOE i considera que ara mateix la situació entre Units Podem i el PP és d'”empat tècnic”. A més, espera que els últims dies de campanya serveixin per retallar diferències amb els populars: “Som els únics que els podem guanyar i anem a prémer l’accelerador per fer-ho.” En relació amb els esculls que Sánchez fixa per pactar amb Units Podem, Iglesias diu que està disposat a parlar del model econòmic i, tot i que defensa el referèndum per a Catalunya, assegura que està obert a “escoltar altres propostes”.

Pel Partit Popular, la manera d’evitar unes terceres eleccions és que es deixi governar la llista més votada a les eleccions del 26-J. Mariano Rajoy espera que el PSOE i Ciutadans s’obrin a negociar després de les eleccions i abandonin els “prejudicis” que han fet que no hi hagi hagut acord i s’hagin hagut de convocar nous comicis. Rajoy acusa Sánchez i Rivera d’haver fet que Units Podem, un partit que defineix com a “extremista i radical”, se situï com a segona força política a Espanya.

Per la seva banda, Ciutadans ha replicat aquest dilluns les paraules de Rajoy en què assegurava que hi ha 25 províncies espanyoles on votar la formació taronja “no serveix per a res”. Des de Vigo (Pontevedra), Albert Rivera ha reivindicat el “vot útil” a Ciutadans perquè és “l’únic partit capaç d’arribar a acords i posar en marxa un govern”.