Mariano Rajoy ja va ser a Lleida aquest diumenge i ara ha visitat Barcelona per participar en un dels esmorzars col·loqui organitzats pel diari ‘El Periódico’. El candidat del PP s’ha refermat en la proposta per formar govern que ja va fer el desembre, i si la seva és la llista més votada, ja ha dit que demanarà el suport del PSOE per ser president i formar un govern estable i de coalició. Rajoy ha assegurat que aquesta fórmula seria la que tindria més pes per poder consolidar la recuperació i abordar l’independentisme a Catalunya.

“Si treballem junts tenim més possibilitats d’aconseguir les coses que si anem cadascú pel seu compte”, ha dit Rajoy. També ha retret als candidats d’altres partits que li demanin que plegui. “El PP és el més votat, i jo guanyo les eleccions, i després ve algú i em diu que me n’he d’anar. I els altres, perquè es poden quedar? Quin és l’argument per dir que jo he de marxar i els altres no?”

Picada d’ullet a Catalunya i crítiques a Ada Colau

Mariano Rajoy ha descartat qualsevol proposta de la Generalitat que prevegi el trencament d’Espanya, però fora d’aquest àmbit, ha volgut oferir mà estesa al govern català per parlar d’altres qüestions, com la inversió en infraestructures o l’estudi d’una reforma en el sistema de finançament. El líder del PP ha aprofitat la visita a Barcelona per demanar el vot a la majoria de catalans, que ha definit com “moderats i que respecten la llei”. Rajoy ha fet una crida al paper dels emprenedors catalans i les empreses exportadores per seguir sent la punta de llança de la recuperació econòmica a Espanya.

El candidat del PP ha dedicat una part del seu discurs a atacar Ada Colau, i l’ha acusada de no fer res contra l’ocupació d’edificis a la ciutat. “No pot entendre que s’envaeixi una propietat i que després l’Ajuntament no faci res per defensar el dret de la propietat”, ha dit Rajoy.

Retrets de la PAH

El discurs de Mariano Rajoy a l’Hotel Fairmont Rey Juan Carlos I s’ha hagut d’interrompre uns instants quan dos activistes que s’havien colat entre els assistents, vestits d’etiqueta, s’han aixecat de la cadira i han ensenyat samarretes de la PAH i han reclamat una política de “prou desnonaments” al president en funcions.

A fora, mig centenar de membres més de la PAH han fet volar farina de color verd al crit de “sí se puede” i han repartit fulletons entre els cotxes.