Durant tres dècades el Partit Socialista va guanyar totes les eleccions a Nou Barris, però des de fa un any aquest districte ha alternat colors polítics. A les eleccions municipals d'ara fa un any Barcelona en Comú va ser la força guanyadora en aquest districte, però uns mesos després, el 27-S, Ciutadans va ser la preferida dels electors de Nou Barris, seguida de ben a prop de Junts pel Sí. En les últimes eleccions, les del 20 de desembre, En Comú Podem va ser la preferida dels electors de Nous Barris. Conscients d'aquesta volatilitat i que es tracta d'un dels districtes amb més abstencionisme de la ciutat, els partits polítics han situat Nou Barris com un dels punts estratègics de campanya. En joc hi ha 120.000 electors només en aquest districte. Ciutadans ha escolit Nou Barris per fer el míting central d'aquesta campanya a Catalunya. Un acte amb la presència d'Albert Rivera. La formació taronja diu que hi busca el vot dels socialistes desencantats i dels abstencionistes. CARLOS CARRIZOSA, cap de campanya de C's "Nosaltres el que volem transmetre als votants de Nou Barris és que nosaltres som un partit que té propostes socials, que no només fem el diagnòstic com ho poden fer els de Podem o els d'En Comú Podem, sinó que a més a més tenim unes propostes més creïbles." Durant la campanya En Comú Podem ha fet actes a Nou Barris però sense la presència del cap de llista. Els comuns reconeixen que és un lloc simbòlic perquè a les municipals va ser un dels districtes en què Ada Colau va rebre un percentatge de vot més elevat. Tot i que tradicionalment els havia estat un districte complicat, Esquerra també s'ha abocat a Nou Barris, amb diversos actes durant aquesta campanya. I els republicans es vanten de tenir l'única diputada del Congrés que viu en aquest districte. Ara bé, des d'Esquerra subratlla que no va només a Nou Barris en campanya sinó que mira de ser-hi sempre. ANA SURRA, número quatre a la llista d'ERC "Todos vinieron a hacer campaña a Nou Barris porque siempre van a buscar votos, pero el único en toda la historia de Nou Barris, que en todos los partidos políticos juntos ha presentado una persona de Nou Barris para ir al Congreso de los Diputados, fue ERC con mi candidatura." La candidata dels socialistes, que havien estat el partit hegemònic en aquest districte, també ha trepitjat Nou Barris en campanya, però en un acte de petit format. El PSC veu el conjunt de la ciutat de Barcelona com un dels llocs on poden recuperar vots. I d'allà on n'esperen més és dels districtes que consideren progressistes i populars, com Nou Barris.

Nou Barris és, després de Ciutat Vella, el districte que té un percentatge d’abstenció més alt de tot Barcelona. Hi ha en joc uns 120.000 electors i els partits s’hi aboquen durant la campanya electoral per pescar-hi vots. Aquesta campanya, Ciutadans ha fet a Nou Barris un dels actes centrals del partit a Catalunya, amb la presència d’Albert Rivera. Segons el cap de campanya de Ciutadans, Carlos Carrizosa, la formació taronja hi busca el vot dels “socialistes desencantats” i dels abstencionistes. També d’aquells electors que es consideren “catalans i espanyols a la vegada”.

ERC presumeix de tenir l’única diputada d’aquest districte al Congrés

Nou Barris també és un espai prioritari per a Esquerra Republicana, que es vanta de tenir l’única diputada del Congrés que viu en aquest districte. Es tracta d’Ana Surra, que assegura que, a diferència d’altres partits, els republicans no van a Nou Barris a buscar vots sinó que hi són presents sempre.

Els districtes en què Barcelona en Comú va aconseguir un percentatge de vot més elevat a les eleccions municipals van ser Ciutat Vella (35,2 % dels vots) i Nou Barris (33,7 %). Per això, des d’En Comú Podem reconeixen que Nou Barris és un lloc simbòlic, que associen a la victòria d’Ada Colau de fa un any. Tot i que, per ara, Xavier Domènech no ha trepitjat aquest districte durant la campanya electoral, En Comú Podem sí que hi ha estat present amb actes menors.

El PSC ha passat de 65.000 a 11.000 vots a Nou Barris

Durant 32 anys, el PSC va ser la força hegemònica a Nou Barris. I sovint amb resultats extraordinaris per als socialistes. Així, a les eleccions municipals dels anys 1983, 1987 i 1981 el PSC va aconseguir el 62 % dels vots. De fet, l’any 1983 els socialistes van aconseguir 64.851 només a Nou Barris. A les últimes eleccions en canvi, van obtenir-ne 10.824 al districte i 67.489 a tota la ciutat.

Però l’idil·li històric del PSC amb Nou Barris no es limita a els eleccions municipals. Els socialistes també van ser sempre la primera força al districte a les eleccions catalanes i les generals. Fins i tot durant els anys de les majories absolutes de Jordi Pujol al Parlament, Nou Barris va mantenir-se fidel al vot socialista. El 27-S, però, la candidatura encapçalada per Miquel Iceta va ser tercera (18,4 %). Ciutadans va ser la primera força al districte (22,6 %) seguida de prop per Junts pel Sí (21,7 %).

Malgrat aquesta davallada, el PSC veu el conjunt de la ciutat de Barcelona com un dels espais on poden recuperar vots. I d’allà on n’esperen més és dels barris que consideren progressistes i populars, com Nou Barris.