Amb la pressió de poder quedar darrere d'Units Podem, Pedro Sánchez està centrant els últims dies de campanya a marcar perfil respecte de Pablo Iglesias. L'ataca pel referèndum, per considerar-lo responsable de les noves eleccions i també pels vaivens ideològics d'Iglesias, que s'ha considerat comunista i socialdemòcrata. PEDRO SÁNCHEZ, candidat del PSOE "Un problema como Rajoy no se puede cambiar con un problema como Iglesias" Iglesias s'hi torna intentant revoltar les bases socialistes. Demana a Sánchez una consulta interna sobre futurs pactes i fa una crida perquè sectors del PSC a favor del referèndum alcin la veu. PABLO IGLESIAS, candidat d'Units Podem 02.18 Que les pregunten a las bases socialistas: ustedes qué prefieren, una gran coalición con PP y C's o un gobierno con Podemos? Y que decidan. Yo creo que eso sería democrático y sensato. 01.08 Creo además que hay muchos sectores del Partido Socialista en Cataluña, del PSC, que están callados y es tiempo de que tomen la palabra y digan lo que piensan. Qui vol evitar, sigui com sigui, l'entesa entre el PSOE i Podem és Ciutadans, que veuria bé un gran acord a tres bandes. ALBERT RIVERA, candidat de C's 00.07 "Yo le propongo al señor Rajoy y al señor Sánchez, al PP y al PSOE, que nos sentemos en una mesa y que no nos levantemos hasta que lleguemos a un acuerdo." Des d'Esquerra, Gabriel Rufián ha acusat Rivera d'atiar la catalanofòbia per haver dit que a Catalunya cal partir-se la cara per poder parlar en castellà. 16.37.43 Utilizar el idioma para enfrentar a la gente o hacer ver que la gente está enfrontada me parece miserable." Per la seva banda, l'expresident Artur Mas ha avisat que un mal resultat de Convergència el 26-J deixaria debilitat el lideratge de Carles Puigdemont. ARTUR MAS, president de CDC "Una posició de força a Madrid evita que es governi contra Catalunya i fins i tot sense Catalunya." Mas reivindica que Convergència és el partit que més se l'ha jugat en la defensa del dret a decidir.

Pablo Iglesias ja fa dies que pensa més enllà del 26-J i aposta per un pacte amb el PSOE. Veient les negatives i el discurs cada vegada més pujat de to de Sánchez s’ha proposat convèncer les bases socialistes perquè demanin una consulta interna davant d’un possible pacte. Pensa sobretot en el PSC i les veus socialistes que veurien bé un referèndum. En la mateixa línia s’ha manifestat aquest dimarts Joan Mena, d’En Comú Podem.

Des del PSOE marquen, de moment, distàncies amb Units Podem. Pedro Sánchez ja va manifestar aquest dilluns que no faria Pablo Iglesias president del Govern espanyol i ho ha tornat a argumentar: “Un problema com Rajoy no es pot resoldre amb un altre problema que és Pablo Iglesias.” Davant d’un auditori de joves ha afegit respecte al referèndum: “Davant del dret a l’autodeterminació que ell [Iglesias] defensa, nosaltres defensem una Espanya unida amb diversitat.”

Ciutadans, amb Albert Rivera al capdavant, també pensa en clau de pactes, excloent Units Podem. Aquest dimarts ha proposat un acord a tres bandes amb el PSOE i el PP: “Que ens asseguem en una taula i no ens n’aixequem fins que hi hagi un pacte.”

Davant de tot plegat, els partits nacionalistes també volen tenir alguna cosa a dir. Convergència marca perfil amb Artur Mas, que aquest dimarts, a Barcelona, ha dit que un mal resultat del partit debilitaria la figura del president Puigdemont. Esquerra Republicana ha atacat Ciutadans, per les afirmacions que va fer Rivera sobre el català. Gabriel Rufián ha dit que “utilitzar l’idioma per enfrontar la gent o fer veure que la gent està enfrontada em sembla miserable”.