El govern d’Ada Colau ha impulsat un decàleg per evitar pràctiques abusives i sobrecostos en la contractació dels serveis funeraris. El protocol s’aplicarà a centres sanitaris, residències i personal de serveis socials municipals per millorar la informació als clients i donar-los més opcions abans d’escollir.

Informació i transparència en la contractació

Els objectius inclouen donar a conèixer totes les empreses que operen a la ciutat, el dret a gaudir de tarifes bonificades i gratuïtes en funció de la renda, i els preus d’un servei bàsic, que són d’uns 2.000 euros sense sala de vetlla ni enterrament–amb el trasllat i condicionament del cadàver– i de 3.000 si s’inclou sala de vetlla i cerimònia.

El protocol va destinat a centres sanitaris, sociosanitaris i personal que assisteix defuncions a domicili. De moment, s’aplicarà als equipaments municipals però l’Ajuntament treballa amb el Consorci de Salut i Social de Catalunya i amb el Consorci Sanitari de Barcelona per poder-lo implementar en el conjunt de centres sanitaris de finançament públic a la ciutat.

Aquest codi de bones pràctiques s’aplicarà de manera “imminent” durant les properes setmanes en els equipaments, i inclourà un díptic que se subministrarà als treballadors de centres de dia, residències i serveis d’atenció domiciliària sobre els criteris per accedir als serveis funeraris.

Defensa de la funerària municipal

El regidor de Presidència, Eloi Badia, ha explicat que aquest codi és un intent de “regular el mercat funerari” i ha detallat que la funerària municipal seria “una mesura que ho resoldria tot”. Badia, referint-se a aquesta iniciativa, encallada per la falta de suports polítics, ha assegurat que “encara és un projecte sobre la taula”. 

Preus abusius i sobrecostos

Des de l’any 2015, el Síndic de Greuges de Barcelona ha rebut una trentena de queixes relatives al cost elevat dels serveis funeraris a la ciutat i possibles abusos. “Calia un protocol com aquest, que apostés per la transparència i les competències”, ha assegurat Maria Assumpció Vilà, síndica de greuges de Barcelona, que també ha detallat a betevé que en alguns casos “només s’han ofert els taüts de preu més elevat” o s’ha fet pagar com a flors naturals les artificials.

La resposta d’Áltima al protocol

Áltima ha destacat aquest dimecres que ja disposa de “totes les eines per garantir unes bones pràctiques sense la necessitat d’establir protocols paral·lels”. A través d’un comunicat han puntualitzat que l’Ordenança de Serveis Funeraris ja permet a l’Ajuntament aplicar el règim sancionador establert en el moment en què detecti una mala praxi sobre qualsevol empresa funerària que operi a la ciutat.

L’empresa ha recordat que el 2016 el Síndic de Greuges de Catalunya i l’Associació d’Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya van signar un codi de bones pràctiques per garantir els drets dels usuaris d’aquestes empreses, i que des de llavors han impulsat accions per millorar l’accessibilitat a la informació dels seus serveis. Entre aquestes accions, figuren publicar les tarifes en línia.

Comparteix a: