L’accés a aquests enterraments es basarà en l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), que estableix cada any el Parlament i que està fixat en 569,12 € mensuals i 7.967,73 € anuals. Les persones o unitats familiars que tinguin un IRSC igual o inferior a 0,66 tindran accés a un servei gratuït, que inclourà informació i assessorament, recollida i atenció higiènica i sanitària al difunt, taüt i trasllat del cadàver a un cementiri o crematori de Barcelona.

Les persones o unitats familiars amb un IRSC igual o inferior a un tindran dret a una bonificació del 20 % del servei. En aquests casos, podran contractar serveis suplementaris, com ara una cerimònia, amb un màxim de 2.500 euros per poder mantenir la bonificació. L’Ajuntament calcula que amb aquests criteris es doblarà el nombre de persones que podran accedir a enterraments gratuïts o bonificats. Els nous criteris donen compliment als canvis que es van introduir a les Ordenances de serveis funeraris, que el govern d’Ada Colau va pactar amb el PDeCAT.

Les funeràries celebren l’acord

Les dues empreses que operen a Barcelona han expressat satisfacció pel pacte amb l’Ajuntament. En un comunicat, Mèmora defensa que “el diàleg és la millor opció per afrontar els reptes socials i econòmics de les famílies”. La funerària recorda que els serveis gratuïts i bonificats s’ofereixen “des de sempre” i que en l’últim any se n’han ofert a més de 300 famílies.

També en un comunicat, Áltima ha assegurat que “el principi d’universalitat del servei funerari sempre ha estat plenament garantit”, sense que hagi faltat mai cap servei. I apunta que sempre que Serveis Socials ho han demanat, l’empresa ha assumit les despeses dels funerals. Segons Áltima, els anomenats serveis de beneficència representen un 2 % del total d’enterraments a Barcelona.