Una vintena de treballadors de les antigues ocelleries de la Rambla s’han concentrat aquest dijous al matí davant de l’Ajuntament de Barcelona, a la plaça de Sant Jaume, per protestar contra un possible desnonament per la finalització de la concessió de les parades. Constituïts en la Plataforma d’Afectats pel Desnonament de la Rambla reclamen informació oficial i per escrit sobre el nombre i la ubicació de les parades amb les concessions que han caducat. L’Ajuntament vol retirar les parades l’any vinent, el 2022, quan preveu iniciar les obres de reforma de la Rambla, i guanyar així més espai per al passeig. També preveuen demanar que els deixin mantenir les parades fins que el seu tram de la Rambla es vegi afectat per les obres. Això els donaria sis mesos de marge.

A banda, han presentat un requeriment al registre municipal perquè, si es queden sense feina, volen exigir a l’Ajuntament que tregui a concurs el 97 % de les llicències de les parades dels mercats municipals que, segons ells també s’han exhaurit, per poder poder engegar negocis nous. També presenten una reclamació a la GAIP, la comissió que garanteix el dret d’accés a la informació pública dels ciutadans.

parades antics ocellaires Rambla
Foto: ACN

Quatre anys de lluita dels ocellaires per la concessió

A principis de setembre les antigues ocelleries van presentar un recurs contenciós administratiu a un jutjat de Barcelona, en què reclamaven mesures cautelars per evitar el desnonament, que asseguraven que tenia el 17 de setembre com a data límit. L’Ajuntament defensa que les concessions es van atorgar el 1971 amb una durada màxima de 50 anys i que, per tant, caduquen aquest 2021. En canvi, els antics ocellaires ho neguen i asseguren que les llicències són posteriors, dels anys 1977, 1990 i 2007.

La lluita dels antics ocellaires per conservar l’activitat va començar l’octubre del 2018, quan el consistori va rebre el permís de la Generalitat per revocar les llicències. Els paradistes ja van presentar un recurs administratiu a l’Ajuntament de Barcelona i també s’han mobilitzat amb diverses accions i protestes.