Les antigues ocelleries de la Rambla continuen en peu de guerra i ara han obert la via judicial per mantenir l’activitat. Els paradistes han presentat un recurs contenciós administratiu a un jutjat de Barcelona, en què també demanen mesures cautelars per evitar el desnonament. Segons els empresaris del passeig, l’Ajuntament de Barcelona els ha donat un termini màxim d’un mes per marxar: la data límit és el 17 de setembre.

Fonts municipals, però, matisen que l’objectiu del consistori no és fer-los fora les parades aquell dia, tot i que sí que mantenen que volen retirar les parades abans que acabi l’any. El recurs s’ha presentat després d’haver esgotat tots els tràmits del procediment administratiu per deixar sense efectes la resolució del 14 de juny passat, que declara l’extinció de les concessions que ostenten els antics ocellaires de la Rambla.

Neguen que les llicències estiguin caducades

Segons la citada resolució, el consistori defensa que el termini de 50 anys de durada màxima de les concessions ha expirat perquè es van atorgar el 1971 i, per tant, té dret a clausurar i enderrocar les parades de l’antic Mercat dels Ocells. L’Ajuntament també s’acull al nou pla especial d’ordenació de la Rambla, que no inclou la permanència dels 11 punts de venda que regenten els antics ocellaires.

La família Cuenca, propietària de cinc de les 11 parades, lidera la lluita per preservar l’activitat. Xavier Cuenca desmenteix que les llicències estiguin caducades, assegura que la seva concessió no caduca aquest 2021 i demana diàleg al consistori. Segons Cuenca, l’any 1971 es va dur a terme l’acte administratiu de creació del model mercat d’ocells. “Les cinc llicències que tenim són posteriors i daten dels anys 1977, 1990 i 2007”, afirma.

“Volem parlar amb l’Ajuntament”

El paradista majoritari reclama un interlocutor municipal i es queixa que el consistori no “els agafa el telèfon”. Els paradistes asseguren que “no volen la decisió d’un jutge” perquè serà “més dràstica” i que prefereixen trobar una solució consensuada. En aquest sentit, asseguren que fins i tot han presentat una proposta que preveu la desaparició de set de les 11 parades.

L’Ajuntament ja ho ha dit públicament, no ens vol. Però nosaltres tenim dret a ser-hi i som un centenar de persones. Si el tribunal ens dona la raó, l’Ajuntament s’ho trobarà després.
Xavier Cuenca, antic ocellaire de la Rambla

Els paradistes també responsabilitzen de la situació al Gremi de Restauració de Barcelona i a Amics de la Rambla, que diuen, han dut a terme una “campanya de difamació” per fer desaparèixer les antigues ocelleries.

Mobilització setmanal

Més enllà de la via judicial, també continuaran pressionant per aconseguir que l’Ajuntament escolti les seves reivindicacions. Per això, anuncien una sèrie d’accions setmanals per visibilitzar el seu malestar, com l’homenatge a ‘Up’, de Pixar, en una de les parades d’aquest juliol. També recorden que han recollit fins a 80.000 signatures de barcelonins que donen suport a la seva activitat a la Rambla.

La lluita dels antics ocellaires per conservar l’activitat va començar l’octubre del 2018, quan el consistori va rebre el permís de la Generalitat per revocar les llicències. Els paradistes ja van presentar un recurs administratiu a l’Ajuntament de Barcelona i també s’han mobilitzat amb diverses accions i protestes.