L’Ajuntament de Barcelona ja pot suspendre les llicències de les antigues ocelleries de la Rambla. El consistori ha rebut el permís de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat per revocar les llicències d’aquests comerços, que es troben a la rambla central de la via. Fonts municipals han explicat a betevé que les parades “no responen a l’interès general“.

Aquestes instal·lacions es van transformar el 2010 després de comercialitzar amb animals. Ara, venen records, menjars i altres productes destinats al turisme. Xavier Cuenca, portaveu dels Antics Ocellaires insisteix: “Les llicències que se’ns van donar a canvi de renunciar a les dels ocellaires, les va proposar l’Ajuntament. Nosaltres només hem fet el que ens han dit.”

Els últims governs municipals van treballar per eliminar aquests comerços de la Rambla, però fins ara sense èxit. Dimecres passat, l’Ajuntament va rebre el vistiplau dels serveis jurídics de la Generalitat i va declarar nul el conveni del 2010. D’aquesta manera, comencen els tràmits per revocar les llicències, concedides per l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona.

Indignació dels ocellaires

La presidenta de l’Associació d’Antics Ocellaires, Mònica Trias, s’ha mostrat indignada amb la revocació de les llicències i n’ha assenyalat un culpable: Amics de la Rambla. Diu que aquesta entitat els volen fer fora “perquè només protegeixen els seus” i assegura que els volen eliminar per augmentar els beneficis de les botigues que estan situades als laterals de la Rambla.

Les antigues ocelleries ja van advertir que es resistiran a marxar de la Rambla amb tots els recursos que tinguin. Mònica Trias ha avançat que presentaran recurs contra les últimes i futures accions de l’Ajuntament per eliminar aquests comerços. Els ocellaires denuncien que fins ara no han pogut parlar amb cap responsable municipal.

Si la revocació de les llicències tira endavant, l’Ajuntament haurà de pagar una indemnització més baixa als comerciants.

Satisfacció, però prudència

El president d’Amics de la Rambla, Fermín Villar, diu que “fa molts anys” que l’entitat estava darrere de l’eliminació de les antigues ocelleries.

“Són parades sense cap mena de profit per a la ciutadania. A més, fan competència a altres comerços.”

Villar explica que l’actual govern municipal és el primer que ha demanat l’informe corresponent a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat per suspendre les llicències d’aquests comerços. En aquest sentit, creu que és un primer pas i per això es mostra satisfet.

Tot i aquesta satisfacció, es pren la mesura amb prudència. Des d’Amics de la Rambla expliquen que probablement els propietaris d’aquestes botigues comencin els tràmits per impedir que els facin fora. Un cop les llicències es revoquin definitivament, els comerciants poden presentar-hi recursos per la via contenciosa administrativa, a través de la qual també poden demanar que s’apliquin mesures cautelars.

La nova Rambla preveu menys comerços

El Pla especial urbanístic d’ordenació de la Rambla, aprovat el 2016 pel plenari, ja estableix una reducció del nombre de parades a la via. El nou disseny de la Rambla elimina les antigues ocelleries i la venda de “souvenirs”. També limita les parades de flors i quioscos.