Un districte governamental a Barcelona

Un nou estat necessita espai en què ubicar institucions governamentals, com els ministeris. En altres capitals europees, aquests edificis sovint es troben agrupats en el que Toni Comín considera “districtes govern”. Així doncs, si Barcelona fos capital d’una Catalunya independent s’hauria de plantejar aquesta qüestió. Comín proposa com a solució aprofitar el districte governamental que formen diversos palaus ubicats al front marítim del barri Gòtic que ara acullen institucions públiques de l’Estat espanyol. Posa d’exemple les seus de Govern Militar, Comandància Naval, Capitania General o la Delegació del Govern.

Barcelona DF?

Un dels reptes que planteja la independència de Catalunya per a Ferran Armengol i Josep Pagès es com gestionar el govern de Barcelona i l’Àrea Metropolitana. Una de les propostes que plantegen és reconèixer aquest territori com a districte federal, un estat dins d’un estat.  Aquest model donaria un govern regional propi, poder legislatiu i, fins i tot, un sistema judicial propi.

Un tercer túnel ferroviari

Daniel Albalate defensa la construcció d’un tercer túnel ferroviari per descongestionar els dos ja existents en la xarxa barcelonina i resoldre els problemes de saturació de l’entrada de Barcelona i de les línies amb més ús. Albalate ho considera un aspecte prioritari a l’hora d’estudiar les infraestructures d’una possible capitalitat.

Compromís amb l’habitatge social

Àngel Miret posa sobre la taula diverses mesures socials que la capital de l’estat català no hauria de deixar de banda. Un dels punts es refereix a l’habitatge digne. Proposa que els grups municipals es comprometin que, sigui del color que sigui el govern de l’Ajuntament, es comprometi a destinar un 5% del pressupost anual a l’habitatge social fins que aquest representi el 10% del parc d’habitatge de la ciutat.

Un mitjà internacional fet a Barcelona

El periodista Ignasi Aragay proposa situar una Catalunya independent i la capital, Barcelona, també en el mapa comunicatiu mundial. Per això, considera que seria estratègic crear un mitjà multiplataforma que informés en anglès, com a primera llengua. Se l’imagina com un mitjà independent i amb una plantilla de periodistes joves, tant catalans com de fora.

Xarxa de centres d’impressió digital

Si podem anar a treure diners al caixer automàtic sempre que volem, per què no podem imprimir documents en qualsevol punt de la ciutat? Aquesta és la premissa de la qual parteix Juan Antonio Giner a l’hora de proposar una xarxa pública de centres d’impressió digital. Per això, considera que n’hi hauria d’haver tants com caixers automàtics.

Un “I love NY” a la barcelonina

Giner afegeix una altra idea curiosa al Llibre blanc: encarregar al dissenyador Milton Glaser, creador de la imatge “I love NY”, el disseny d’un logotip per identificar Barcelona com una ciutat mediàtica.