JOAN TARDÀ, diputat d'Esquerra al Congrés "El nostre govern sabrà estar a l'altura del moment històric que vivim i no cometrà cap error, perquè qui cometi un error, el poble li passarà factura." SARA VILÀ, diputada d'ICV-EUiA "Ens hauran enganyat dues vegades, la primera amb la consulta, perquè ja no és una consulta i la segona amb el procés participatiu perquè si al final no es fa, serà el segon frau." DAVID FERNÀNDEZ, diputat de la CUP "Hem passat de la desobediència com a opció, a la desobediència per imposició, perquè l'alternativa és acatar, i nosaltres no podem acatar, per pur respecte." Quan falta una setmana per al 9-N Esquerra intensifica esforços. Avui en un acte de campanya, el partit ha fet una nova crida a la participació, tant als que tenen intenció de votar "sí sí", com els que defensen altres opcions. ALFRED BOSCH, candidat d'ERC a les eleccions municipals "Jo vull que voti Alícia Sánchez-Camacho, i ho estem fent per ells també. Jo vull que voti l'Albert Rivera, també ho estem fent per ells. Volem que voti tothom." Ahir en l'acte central de campanya pel doble "sí", la CUP també va advertir al Govern espanyol que no podrà aturar la voluntat del catalans. QUIM ARRUFAT, diputat de la CUP "Que facin les impugnacions que els doni la gana, que nosaltres no marxem d'aquí i arribarem fins al final." Amb l'amenaça d'una nova suspensió, el govern català aquesta vegada avança amb els preparatius. Però en una entrevista publicada aquest diumenge a 'El Punt-Avui', la vicepresidenta Joana Ortega diu que no es pot assegurar al 100% que el 9-N hi hagi urnes i col·legis oberts. Ortega adverteix que en cas d'haver de prendre una decisió, es convocarà el Pacte Nacional pel Dret a Decidir. De la seva banda l'Assamblea Nacional Catalana i Òmnium donen suport a l'executiu català de recórrer, si fa falta, als tribunals internacionals. CARME FORCADELL, presidenta de l'ANC "El govern de Catalunya ha de fer tot el que sigui necessari i anar a instàncies internacionals i allà on faci falta per defensar el dret de vot i el dret d'expressió dels ciutadans de Catalunya." I precisament per això la campanya "Ara és l'hora" ha gravat un espot publicitari. L'anunci s'emetrà dies abans del 9-N per incentivar la participació.

Representants d’ERC, ICV, EUiA, la CUP, Guanyem Barcelona i Procés Constituent han celebrat un acte unitari de les formacions d’esquerres partidàries del “sí-sí”. La sala d’actes del Casinet d’Hostafrancs s’ha quedat petita, desenes de persones han hagut d’estar dretes i d’altres s’han hagut de quedar fora.

Juanjo Puigcorbé, que ha conduït l’esdeveniment, ha fet una primera intervenció fent una crida a la participació el proper 9-N, “anirem a votar. Si ens impugnen, posarem una denúncia a l’Estat espanyol i si plou, durem paraigües”.

Una dotzena de representants de diverses formacions han exposat la seva visió sobre com hauria de ser una Catalunya independent, tractant diversos àmbits.

Toni Comín (Associació Socialisme, Catalunya i Llibertat) ha defensat que han de ser les esquerres qui lideri la independència. David Fernández (CUP) considera que l’esquerra ha de generar la mateixa democràcia i no esperar que vingui donada des del poder.

Sara Vilà (ICV) ha lligat la independència de l’estat català amb la independència de les dones i el dret al propi cos i a l’avortament lliure i gratuït. David Companyon (EUiA) ha defensat que “la república catalana serà ecològica o no serà”.

Des de la Intersindical – Confederació Sindical de Catalunya, Isabel Pallarès, aposta per crear un nou model sindical molt més transparent i molt més democràtic per poder transformar les relacions laborals.

Tant Pau Llonc com Jaume Asens (Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals) han tractat el problema de l’habitatge i defensen que no s’han de rescatar els bancs sinó els ciutadans.

Pel que fa a la sanitat, Teresa Forcades (Procés Constituent) s’ha mostrat partidària d’acabar amb la privatització perquè, considera, “no és ni millor ni més barata”. Maria Oliver també aposta per frenar la privatització de l’educació i recuperar el català com a primera llengua a l’escola, tant a les aules com al pati.

Joan Tardà (ERC) s’ha referit als drets dels futurs ciutadans d’una Catalunya independent. Assegura que tots tindran la nacionalitat catalana i els mateixos drets i ha afegit “no volem lleis d’estrangeria, volem lleis d’acollida”.

Esquerres pel SíSí aglutina una cinquantena de formacions i entitats que representen tot el ventall de l’esquerra política.

“Vull ser lliure, vull un nou país”, la campanya d’ERC

Esquerra Republicana de Catalunya ha fet una nova crida a la participació en l’acte celebrat aquest diumenge al matí als Jardinets de l’Alguer, dins la seva campanya “Vull ser lliure, vull un nou país”. Els republicans també han demanat el “sí-sí” de tots els assistents.

Hi han intervingut tots els consellers de districte de la formació, que han anat desgranant els motius que els porten a votar per la indepedència de Catalunya. També ho han fet el diputat al Parlament de Catalunya, Oriol Amorós, i Alfred Bosch, candidat d’ERC a les eleccions municipals. Tots dos han coincidit en els seus discursos a destacar el valor democràtic de vot i que “diumenge tenim una gran oportunitat”.

El diputat al congrés Alfred Bosch ha interpel·lat els qui s’oposen al fet que el poble català voti i ha assegurat que ell vol “que voti tothom, fins i tot Alícia Sánchez-Camacho i Albert Rivera”, perquè diu, també “ho fem per a ells”. Bosch també s’ha referit a les enquestes que vaticinen una davallada rotunda dels dos grans partits espanyols en les properes eleccions generals, per darrere de Podem, que s’erigeix com el primer partit en intenció de vot. En aquest sentit, ha dit que “la sorpresa és que algú voti aquests dos partits que no deixen votar a Catalunya”.

El Govern manté els preparatius

Amb l’amenaça d’una nova suspensió i en espera de la resposta que doni el Tribunal Constitucional al llarg d’aquesta setmana, el govern català ha optat per continuar amb els preparatius i garantir el dispositiu pel 9-N.

Tot i així en una entrevista publicada aquest diumenge a “El Punt Avui”, la vicepresidenta Joana Ortega diu que “no es pot assegurar al 100% que el 9-N hi hagi urnes i col·legis oberts”. Ortega adverteix que en cas d’haver de prendre una decisió, es convocarà el Pacte Nacional pel Dret a Decidir.