Tan sols per uns instants, el Saló de Cent ha viatjat al futur. "Imaginem-nos que som al 9 de novembre de 2024. Han passat 10 anys del referèn... de la consul... Bé, han passat 10 anys del 9-N." A la Barcelona de 2024 hi arriba un vol imaginari de la companyia Air Catalonia, amb passatgers que donen pistes d'una ciutat capital d'un nou estat. "Quan arribi a l'aeroport, com tornarà a la seva destinació? Amb la Línia 9 del metro. Ja funciona i em va fantàstic." Amb ironia i tocs d'humor s'ha volgut desgranar de manera amena un document extens de més de 800 pàgines. El llibre blanc recull reflexions d'experts sobre diversos àmbits com ara l'urbanisme, l'economia o la cultura. Un document obert, ha dit l'alcalde, per somiar en el futur. Trias ha aprofitat el discurs per, indirectament, fer una crida a la participació el 9 de novembre. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Diumenge serà el moment per tornar-nos a sentir protagonistes del nostre futur i exercir el nostre dret a decidir. Serà un bon moment per seguir fent realitat els nostres somnis amb un procés participatiu que té el suport de desenes de milers de voluntaris." El llibre blanc vol, segons Trias, ajudar a construir un projecte de futur per a Catalunya amb Barcelona al capdavant. Un document amb què el consistori ha volgut fer la seva aportació particular al procés polític que viu Catalunya.

El periodista Jofre Llombart ha conduït una conversa en un vol fictici que aterra a l'”aeroport internacional Pau Casals” de Barcelona el 9 de novembre de 2024, d’aquí a una dècada. Aquest ha estat el fil conductor que ha permès desgranar les opinions de sis dels redactors del llibre blanc, que analitza les febleses però també les oportunitats que suposaria per a Barcelona esdevenir la capital de Catalunya.

El sociòleg Juan Antonio Giner ha vaticinat que l’aliança entre tecnologia i cultura serà una de les grans forces que fa moure Barcelona i ha parlat de la situació que es va viure el 1848 quan es va inaugurar el primer tram de línia fèrria de la península entre Barcelona i Mataró amb un ample de via superior a la de la resta del continent. “Era per demostrar un sistema autàrquic, perquè no hi entrin els competidors”, això ha estat ara radicalment diferent. Giner ha dit de Barcelona que és una ciutat oberta i cosmopolita i que el gran canvi ha permès obrir-se al món.

La professora d’hisenda pública de la UB,Marta Espasa ha explicat els beneficis fiscals que suposaria tenir un país propi, on els barcelonins pagarien menys impostos que en l’actualitat. “L’impost sobre la renda seria compartit entre la Generalitat i els ajuntaments i la suma dels dos tipus no seria mai el 56% que és el 2014″. Ha desmentit que amb una hipotètica independència les empreses acabin marxant de Barcelona i que la Generalitat pot fer polítiques més apropiades al teixit

El doctor Bonaventura Clotet ha explicat que el món de la recerca es beneficiaria de Barcelona com a punt de referència mundial. El canvi polític potenciaria una xarxa de suport a la recerca i facilitaria la tasca de joves investigadors. Som l’enveja del Massachusetts Institute of Tecnology de Boston”, ha dit Clotet, que també ha vaticinat que els joves investigadors no haurien de patir per la inseguretat laboral “en uns sistemes de contractació basats en la meritocràcia”.

Del Raval n’ha parlat la periodista i copropietària de la llibreria Calders, Isabel Sucunza. Ha explicat que ha estat pessimista en el llibre blanc però ha reconegut que més enllà de “somniar barris” li agrada el que fa la gent del Raval. “Barcelona serà una gran ciutat perquè ja ho és”, ha dit. I aquesta hipotètica capital d’estat “serà la ciutat que estem construint aquest 2014”. Pel que fa a la seva tasca com a llibretera, Sucunza ha vaticinat que “en un nou estat no caldrà justificar-se per publicar en català i castellà”.

Les intervencions dels ponents han continuat amb l’antic rector de la UPC i la UOC, Gabriel Ferrater, que ha assegurat que la independència millorarà el món de l’empresa i la universitat. El professor ha explicat que “el futur el portem en l’ADN i si creiem en una cosa i ens la creiem de veritat, llavors l’assolirem”.  La llista l’ha tancat Vicky Molins, que ha vaticinat menys desigualtat si el nou estat assumeix les polítiques de benestar social. “Barcelona hauria de procurar que tornés a ser aquella ciutat industrial, laboriosa i responsable”, ha dit. La religiosa ha demanat que les desigualtats laborals es redueixin si tots podem tenir un horari de feina més petit”.

L’acte l’ha tancat Xavier Trias, que ha assegurat que, amb la publicació del llibre blanc, Barcelona assumeix el rol de capitalitat que li toca.Barcelona ha d’estar al costat del Parlament, del govern però també al costat del territori.” L’alcalde ha dit que si es vol imaginar un nou país amb una nova capital “necessitem somniar, ser creatius, innovar”.

Trias ha elogiat els autors del llibre blanc perquè han aportat informació i reflexions sobre molts àmbits.No només ens heu parlat de fortaleses i oportunitats, també dels reptes, amenaces i febleses que tenim”. L’alcalde ha dit que Barcelona és una de les millors banderes que hi ha per anar pel món i que “diumenge ens sentirem protagonistes d’exercir el nostre futur”.