A Barcelona capital d'un nou estat, hi ha algunes de les claus per saber com seria la ciutat si es convertís en la capital d'un nou estat. 148 experts de diversos camps han intentat explicar què passaria i quines conseqüències tindria aquesta transformació. Segons el primer tinent d'alcalde, Joaquim Forn, aquest document de 800 pàgines demostra que amb la independència de Catalunya milloraria la qualitat de vida dels barcelonins, per exemple, en el transport. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "Tot el tema del corredor mediterrani jo crec que aqeusta és una infraestructura molt important, tot el tema de les connexions al Port de Barcelona, la conversió de l'aeroport en un hub internacional. Són totes aquelles coses que pel sol de no ser estat no hem tingut la complicitat del propi estat i han quedat relegades." Segons Forn, si Barcelona esdevingués una capital d'estat, canviaria la relació amb els altres països i ciutats del món, i també amb les empreses multinacionals. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "Nosaltres necessitaríem en la nostra manera de relacionar-se amb la resta de ciutats del món un cos consular, per exemple, que estaria aquí a la nostra ciutat. Ambaixades, tot això tindria per tant són qüestions molt diferents. Moltes multinacionals que estan arreu del món amb tota probabilitat voldrien tenir un peu a la nostra ciutat i a Catalunya Tots els detalls d'aquest llibre blanc es coneixeran en la presentació que es farà aquesta tarda al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, on s'explicaran propostes com un possible canvi horari o el nou model de finançament i educatiu de la ciutat.

El llibre blanc analitza per primer cop quin seria l’escenari si Barcelona fos la capital d’un nou estat i què comportaria aquesta nova condició tant a la ciutat com als ciutadans. Amb 157 articles i imatges i il·lustracions, pretén oferir informació i reflexions als lectors, sigui quina sigui la posició que tinguin respecte a la independència de Catalunya.

La possible capitalitat de Barcelona es tracta des de sis àrees temàtiques. Governança tracta el paper de la ciutat com a capital i la relació amb Catalunya. Dins de l’apartat urbs, s’hi estudien els efectes de la independència en les infraestructures i el mercat immobiliari de la ciutat, per exemple. En aquest sentit, el primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, destaca les reflexions que s’hi fan sobre quines infraestructures són més necessàries, com el corredor del Mediterrani, les connexions del port o la necessitat de convertir l’aeroport de Barcelona en un hub. Qüestions molt importants, segons Forn, però que “no han tingut la complicitat de l’estat i han quedat relegades.”

Pel que fa a l’àmbit d’economia es parla d’emprenedoria, competitivitat i d’una hipotètica reforma horària. El coneixement és el camp que aglutina més articles, sobre música, educació, comunicació i universitats. Equitat, aborda qüestions com el voluntariat, la immigració i el benestar social. Per acabar, 11 autors plasmen en imatges com veuen Barcelona com a capital de Catalunya. Per exemple, Jaume Capdevila representa la ciutat com a motor de Catalunya.

Els autors dels articles procedeixen d’àmbits ben diversos, com el catedràtic d’Història Contemporània de la UB Antoni Segura, el magistrat de l’Audiència Provincial de Barcelona Santiago Vidal, l’economista i exdiputat al Congrés Germà Bel, el metge i exconseller Manel Balcells, l’epidemiòleg Antoni Trilla o el professor i filòsof Gregorio Luri. També hi han aportat el seu gra de sorra l’exdirector del CCCB Josep Ramoneda o el president de la FAVB, Lluís Rabell. Destaca la participació de nombrosos periodistes, com Toni Aira o Vicent Partal.

L’alcalde, Xavier Trias, va anunciar la redacció del llibre blanc el mes de setembre, durant la cloenda de la conferència del Tricentenari, que va fer el president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol al Saló de Cent de l’Ajuntament. En aquest mateix escenari, se’n presentaran les conclusions en un acte solemne aquest dimecres, 5 de novembre.