Denúncia internacional a l’immobilisme del govern espanyol
Més de 100 càrrecs electes del Parlament de Catalunya, les Corts espanyoles, el Parlament Europeu i els ajuntaments catalans han signat un manifest de denúncia contra el Govern espanyol, a qui responsabilitzen “de vulnerar el dret del poble català a decidir el seu futur polític en impedir l’exercici democràtic”.
El text afirma que Catalunya té caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà i “es reconeix a si mateix el dret a decidir el seu futur”. En aquest context, destaca les diferents mobilitzacions que la ciutadania ha protagonitzat els darrers anys per defensar “la voluntat de decidir” i denuncia que “la posició espanyola” d’impedir la consulta “contravé la pràctica internacional pròpia de països democràtics i el dret internacional”.
El text indica que les institucions catalanes “han emprat totes les vies legals per poder celebrar un referèndum o consulta” i constata la “manca de voluntat política per part del govern espanyol per establir marcs de diàleg i negociació”, a més d’una “decidida involució política i democràtica” per “debilitar l’autogovern català”.
El manifest sol·licita que institucions com les Nacions Unides, el Parlament Europeu, la Comissió Europea, el Consell d’Europa o l’OSCE (Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa) “portin a terme les “actuacions necessàries per garantir que els ciutadans de Catalunya puguin decidir, democràticament, el seu futur polític”.
El document s’ha llegit en català, castellà, anglès, francès i alemany.
Demanda a les institucions internacionals perquè moguin fitxa
La portaveu d’ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, ha denunciat que s’han “esgotat totes les vies per fer una consulta”, ha remarcat que es tracta d’un “conflicte polític” generat per “la manca de voluntat política del govern espanyol”. Camats ha destacat que “votar és la solució i no el problema” i ha afirmat que no volem renunciar “a fer a un referèndum que doni el mandat democràtic que necessitem”; per això, ha dit, ens adrecem “al món i a la Unió Europea” perquè “el Govern espanyol no ens vol escoltar”.
El líder d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha afirmat que el manifest és una “denúncia al conjunt de les institucions internacionals per aquesta actitud profundament antidemocràtica” del govern espanyol que no permet el “dret a votar”. En aquesta línia, ha afirmat que “només podrem votar de manera democràtica en aquest país quan siguem un estat independent” ja que, segons Junqueras, són els partits espanyols els que han convertit la causa de la independència de Catalunya en la lluita de la democràcia.
El portaveu de CiU, Jordi Turull, ha remarcat que “s’utilitzaran tots els camins que calguin per aturar l’ofensiva de l’estat espanyol, que ens situa en estàndards preconstitucionals“, i impedeix els drets legítims col·lectius i individuals dels ciutadans de Catalunya. Per això, ha afirmat Turull, “defensarem el dret a decidir, el dret a la llibertat d’expressió, a la llibertat ideològica i a la llibertat de participació”.
La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha dit que el manifest va dirigit a institucions internacionals com l’ONU i el Parlament Europeu per denunciar que “l’Estat no ha permès un referèndum homologable internacionalment”.
En representació dels diputats al Parlament Europeu ha parlat Ernest Maragall (ERC-NECat-SI), que ha definit el manifest com un “acte de confirmació col·lectiva” en “defensa pròpia” per donar “veu i vot als ciutadans del nostre país”. Maragall ha afirmat que es tracta d’una denúncia i ha afirmat que “la nostra llengua és el català, però el nostre llenguatge és absolutament europeu”.
També ha participat en l’acte el senador per ICV-EUiA Jordi Guillot, que ha destacat que no es tracta d’un “problema intern de l’Estat sinó que és un problema de la Unió Europea”. La veu dels municipis també s’ha fet sentir, a través de Miquel Buch, el president del consell de governs locals de Catalunya.
Després de les compareixences han signat el manifest la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; el líder d’ERC, Oriol Junqueras; el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, i la portaveu d’ICV-EUiA, Dolors Camats. Tot seguit, en un acte que s’ha allargat més de 20 minuts, han signat els més de 100 càrrecs electes presents. L’acte ha acabat amb el Cant dels Segadors i una part del discurs que el compositor Pau Casals va llegir a l’ONU l’any 1971, en què remarcava que “Catalunya va tenir el primer Parlament, molt abans que Anglaterra”.