La segona onada de covid-19 i les noves restriccions per contenir contagis han fet créixer la crisi econòmica i social derivada del virus. A Barcelona els desnonaments han continuat executant-se i cada cop són més les veus que en reclamen una suspensió. Ara, el govern municipal d’Ada Colau i l’equip del vicepresident espanyol, Pablo Iglesias, fan pressió al PSOE de Pedro Sánchez perquè modifiqui el decret que paralitza els llançaments de famílies afectades per la pandèmia.
Han fet arribat als ministeris del govern de l’Estat una proposta que, a grans trets, vol una cobertura antidesnonaments més llarga (que duri durant tot l’estat d’alarma ─per tant, més enllà del decret actual, prorrogat fins al 21 de gener─) i més àmplia (que eviti tots els desnonaments a famílies vulnerables, no només les colpejades per la crisi del coronavirus). El text inclou els llançaments per fi de contracte de lloguer, per execució hipotecària i també aquells de persones vulnerables que ocupen un habitatge.
La proposta de Colau i Iglesias preveu que els afectats hagin d’acreditar vulnerabilitat i que no tenen cap alternativa on viure. A més, engloba tots els desnonaments, ja siguin de grans o petits tenidors. En aquest darrer cas, preveu ajudes estatals si el petit propietari té dificultats econòmiques: si està sense feina o si es troba en ERTO, per exemple. Per últim, el document inclou prohibir els talls de subministraments bàsics a famílies sense recursos almenys fins al 9 de maig.
Crítiques al decret de la Generalitat
El govern municipal insisteix que cal que la proposta tiri endavant i titlla d’inefectiu el nou decret de la Generalitat ─aprovat aquesta setmana també per aturar llançaments─ perquè, afirma, no té competències per fer-lo complir. “La Generalitat és perfectament conscient que no pot forçar l’aturada. S’ha generat una confusió innecessària, inútil i contraproduent“, assegura Lucía Martín, regidora d’Habitatge. Ho ha dit al Poble-sec, on aquest dijous s’ha aturat un desnonament.
Dubtes sobre el decret de la Generalitat
De fet, alguns experts, com el catedràtic en dret processal, Jordi Nieva, consultats per betevé, així ho han confirmat. Diversos advocats tenen dubtes que la norma de la Generalitat s’acabi aplicant perquè, al seu parer, sobrepassa les competències del govern català en habitatge i pretén regular com han d’actuar els jutges. Una qüestió relativa al dret processal i que, per tant, és competència de l’Estat. La pròpia Generalitat ja va reconèixer que té un marge “ínfim” per regular-ho.
Amb tot, l’alcaldessa de Barcelona ha enviat una carta el president espanyol, Pedro Sánchez, perquè suspengui els desnonaments ja que, diu, “la situació sobrepassa el que podem fer els ajuntaments“. Colau recorda que la Unitat Antidesnonaments de l’Ajuntament ha gestionat 232 casos només entre el 5 i el 23 d’octubre.