Crit unànime de diversos moviments en defensa del dret a l’habitatge contra el decret llei de la Generalitat per evitar desnonaments. Consideren que és “un decret farsa” perquè no servirà per aturar cap desnonament. “Aquest Govern de la Generalitat ens intenta colar un decret farsa que no és res més que paper mullat”, ha assegurat la Clàudia, la portaveu del Congrés d’Habitatge de Catalunya.

Remarquen que la competència per prohibir els llançaments és del Govern espanyol i, per això, des del Sindicat de Llogaters de Barcelona, la portaveu Marta Ill ha demanat a l’executiu català que deixi de “marejar la ciutadania amb mesures incompletes o promesos falses”.

Des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca també estan convençuts que aquest decret no aturarà els desnonaments. Juanjo, el portaveu de les PAH a Catalunya, ha remarcat que “la responsabilitat absoluta per aplicar la llei recau en la voluntat dels jutges”, que apel·len, diu, a la Llei d’enjudiciament civil. “Fins que no canviem aquesta llei tindrem aquest problema competencial entre l’Estat i la Generalitat perquè realment qui en té la competència és el govern de Pedro Sànchez”, ha dit.

En aquesta línia, la PAH exigeix a la Generalitat que deixi de “vendre aquest decret” i sancioni els propietaris que no compleixin la Llei 24/20125 del 29 de juliol, de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. La llei preveu sancions per als grans tenidors que no ofereixin un lloguer social a famílies en situació de vulnerabilitat de fins a 90.000 euros.

Desnonament en marxa

Mentre s’estava celebrant la roda de premsa de les diverses entitats en defensa del dret a l’habitatge, al carrer de l’Artesania, a escassos metres de l’acte, una comitiva judicial s’ha presentat en un local ocupat per una família amb tres menors amb la intenció de desnonar-los. En el cas hi han mediat els Serveis Socials de l’Ajuntament i, finalment, s’ha aconseguit posposar el llançament fins al 20 de novembre perquè la família busqui un lloc on viure.

Segons fonts de la propietat consultades per betevé, aquest desnonament es va suspendre arran de la moratòria que va aplicar el Govern espanyol durant el primer estat d’alarma i aquest n’era el segon intent. Les mateixes fonts han apuntat que el propietari no és un gran tenidor, sinó un petit arrendatari que viu suposadament de la renda d’aquest local. Segons la unitat antidesnonament de l’Ajuntament, aquest dimecres hi havia previstos 15 desnonaments a famílies vulnerables, que afecten 29 adults i 15 menors. En els darrer mes i mig, les ordres d’execució a gent en situació econòmica precària ha estat de prop de 500.

Un d’ells era en un pis del número 30 del carrer de Borràs, que finalment també ha quedat suspès. En aquest cas, es tracta d’una parella amb almenys dos menors a càrrec que ocupen des de fa més de dons anys aquest immoble. Segons el sindicat d’habitatge de Nou Barris, el propietari és un gran tenidor.