Tots els grups municipals, excepte el PP que s’ha abstingut, han votat a favor d’una proposició d’ERC+Dcat+Rcat perquè es destinin tots els ingressos de la taxa turística a aplicar mesures per millorar l’espai públic, la convivència i la qualitat de vida dels barris que reben més pressió de visitants. Actualment, el 30% d’aquest import es queda a la ciutat i, d’aquest, la meitat la gestiona Turisme de Barcelona i l’altra meitat l’Ajuntament.

El president del Grup Municipal d’ERC+Dcat+Rcat, Jordi Portabella, que és qui ha defensat la proposició al plenari, considera que és “impossible promoure el turisme de qualitat” si no s’atenen les persones que han de conviure-hi. Per Portabella, “no hi ha turisme de qualitat ” si el ciutadà que és “receptor” d’aquest turisme no rep compensacions que millorin la seva qualitat de vida. Una opinió que han compartit tots els grups municipals.

El regidor del PP, Jordi Mulleras, ha reclamat que el 100% de l’impost turístic “es quedi a Barcelona” i ha demanat un informe exhaustiu de Turisme de Barcelona en què es detalli amb què es gasta aquest impost. Mulleras també ha crititcat els 243.000 euros provinents de la taxa turística que s’han destinat a la pista de gel de la plaça de Catalunya. Una crítica que també comparteixen des d’ICV-EUiA. Per la regidora ecosocialista, Janet Sanz, és un “escàndol” que s’utilitzin els diners de la taxa per finançar aquest tipus d’activiats en lloc de destinar-los a “activitats que corregeixin l’ús intensiu de l’espai o a millorar els barris que reben més turistes”.

Des del PSC, la regidora Sara Jaurrieta, ha criticat el que considera una “indefinició” del govern municipal sobre el tema turístic i l’ha acusat de manca de coherència. Jaurrieta ha recordat que Jaume Collboni ja va demanar que la ciutat passés a recaptar el 100% de l’impost municipal i que la Generalitat ho va rebutjar. Per la tinent d’alcalde Sònia Recasens, però, això no demostra cap incoherència. Recasens, que ha donat suport a la proposició dels republicans, ha dit que estant “negociant” amb la Generalitat perquè no hi ha coincidència d’opinions sobre el traspàs de la totalitat de la taxa turística a Barcelona.