El candidat d’ERC a l’alcaldia de Barcelona, Alfred Bosch, ha defensat a la Comissió de Defensa del Congrés una proposició no de llei perquè la titularitat dels terrenys de les casernes de Sant Andreu passi a ser municipal. Bosch ha demanat la cessió d’aquest espai -adquirit el 2004 pel Consorci de la Zona Franca al Ministeri de Defensa per 83 milions d’euros- en qualitat de portaveu d’Esquerra Republicana a la cambra baixa espanyola.

La part més polèmica, però, d’aquesta adquisició són els 5.000 metres quadrats que el Consorci de la Zona Franca va cedir l’octubre de l’any passat de manera “temporal i gratuïta” a la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios de Barcelona, per a activitats socioculturals. Alfred Bosch reclama que es denegui la cessió d’aquest espai a una entitat que, segons explica, exhibeix fotografies de Franco i Millan Astray. El candidat d’ERC a l’alcaldia també creu que s’han de posar fi a les desfilades dels antics legionaris i reclama apostar per “una Barcelona del segle XXI”.

Una cessió envoltada de polèmica

L’entrega d’aquest espai als antics legionaris ja va provocar  les protestes dels veïns de Sant Andreu l’octubre de 2013, i l’Assemblea Antifeixista de Sant Andreu de Palomar va elaborar un manifest que ha estat firmat per més de 80 entitats, en què es demanava que cap espai municipal no es pogués dedicar a l’exaltació del militarisme i del feixisme. També la Comissió de Presidència i Règim Interior va aprovar una proposta d’ICV el novembre de 2013 per instar l’alcalde, Xavier Trias, com a president del Consorci de la Zona Franca, a anul·lar la cessió temporal d’aquest espai a la germandat.

Activar la construcció d’habitatge protegit

Per Alfred Bosch la solució és establir nous criteris de cessió d’aquests terrenys consensuats amb la Comissió de Seguiment de les Casernes i que els projectes se sotmetin al dictamen vinculant de l’Ajuntament de Barcelona. L’alcaldable d’ERC també demana que s’activi la construcció d’habitatge protegit en aquestes terrenys, de 113.000 metres quadrats, on només s’han realitzat una part dels equipaments previstos fa més de set anys.