Reunió d'urgència per fer un front comú contra la suspensió de la llei d'horaris comercials catalana. El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha cridat els representants principals del sector del comerç a Catalunya per acordar un pacte que garanteixi la continuïtat del model català, tot i que el Tribunal Constitucional el suspengui cautelarment. Un acord que, bàsicament, suposa ignorar la llei espanyola, molt més liberalitzadora. Els signants es comprometran a no aplicar, entre altres mesures, l'increment de 72 a 90 hores del nombre d'hores d'obertura màxima setmanal, previst en la normativa estatal. FELIP PUIG, conseller d'Empresa i Ocupació: "No és cap crida a la desobediència, no és cap crida a la insubmissió, és una crida a la reafirmació del nostre model, amb la nostra normativa. I faig l'excepció. És evident que si algú vol complir la normativa espanyola que avui ens és imposada, podrà fer-ho perquè no tenim cap mecanisme ni cap possible sanció." Totes les entitats presents en la reunió han avançat que subscriuran el pacte. Totes menys una, ANGED, l'Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució, que s'ha mostrat més partidària de donar llibertat de decisió als seus associats. Entre aquests associaciats hi ha grans empreses com El Corte Inglés o MediaMarkt, que, ara per ara, es desconeix si aplicaran la normativa espanyola o la catalana. La Confederació de Comerç de Catalunya espera que es decantin cap a aquesta última. MIQUEL ÀNGEL FRAILE, Confederació de Comerç de Catalunya: "No podem pensar que hi hagi operadors comercials que aprofitin la situació per obtenir un avantatge competitiu." Precisament la competència deslleial per part de grans cadenes és el que més preocupa els petits comerciants, sobretot els que són en zones cèntriques. De fet, molts botiguers rebutgen la possibilitat d'obrir més diumenges i festius, perquè asseguren, per experiència, que no els resulta rendible.
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha convocat aquest dimecres els principals representants del sector del comerç de Catalunya a la seu del departament. L’objectiu de la reunió era donar resposta al recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei catalana d’horaris comercials que ha presentat el Govern espanyol. L’executiu estatal sol·licita, a més, al Tribunal Constitucional que suspengui l’aplicació de la norma mentre no dicti sentència. El Govern espanyol considera que la llei catalana és inconstitucional perquè és més restrictiva que l’estatal. La catalana fixa, per exemple, en 72 hores el límit d’obertura setmanal de les botigues, quan, en canvi, a la resta de l’estat en són, com a mínim, 90.
Pacte sectorial
Un total de 24 entitats i organismes del sector del comerç han assistit a la reunió amb Felip Puig i totes menys una han assegurat que signaran el pacte sectorial. L’excepció ha estat ANGED, l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució, que s’ha mostrat més partidària de donar llibertat de decisió als seus associats, entre els quals hi ha El Corte Inglés, Carrefour i MediaMarkt, entre d’altres.
Els signants del pacte es comprometen a seguir aplicant la llei catalana, tot i la previsible suspensió, i, per tant, no ampliar els horaris comercials. “No és cap crida a la desobediència, ni a la insubmissió, és una crida a la reafirmació del nostre model, amb la nostra normativa”, ha assegurat Puig. I ha afegit: “És evident que si algú vol complir la normativa espanyola podrà fer-ho perquè no tenim cap mecanisme ni cap possible sanció.”