La sessió d’aquest últim divendres de novembre ve marcada pel debat entorn la taxa turística i la destinació dels ingressos que recapta l’Ajuntament per aquest impost. UxB presenta avui una proposició que demana al govern municipal destinar els ingressos de la taxa a mesures per millorar l’espai públic, la convivència i la qualitat de vida als barris amb més pressió turística. Una proposta d’acord que no amaga un cert enuig per la decisió de l’executiu de destinar una partida de 243.000 euros provinents de l’impost turístic a la pista de gel de la plaça de Catalunya. Aquesta decisió és el tema també d’una pregunta del PSC i d’un prec d’Iniciativa, que demana al govern deixar sense efecte aquesta transferència de diners i no destinar cap recurs públic a aquesta instal·lació nadalenca.

Tot això passarà a la part final del ple, a la sessió de control al govern, en què tornarà a fer-se un lloc Can Vies. El PSC preguntarà directament a l’alcalde quina sortida té prevista per a aquest centre social ocupat quan arribin les obres d’urbanització del calaix de Sants. PSC i PP ja van reprovar l’alcalde per la gestió del conflicte de Can Vies el mes de juny passat.

També caldrà estar pendents dels gestos polítics que deixin entreveure en quin punt estan les negociacions del pressupost municipal entre el govern i el PSC. Avui s’ha de votar un canvi en l’ordenança que regula l’àrea verda per tal de fer-la gratuïta per a tots els vehicles elèctrics, siguin residents a la ciutat o no. Una mesura que va proposar Esquerra com a condició per negociar el pressupost. La setmana passada en comissió, tant el PSC com el PP no van fer públic el sentit del vot, que és clau, almenys d’un dels dos partits, per aprovar-se. El vot final dels socialistes pot donar pista, doncs, de com van les negociacions amb el govern per les altres condicions que va posar aquest partit.

A l’inici del ple, el govern municipal presentarà el Pla director de Bombers 2014-2015, un document que fixa les dotacions mínimes de cada parc de Bombers per donar resposta a emergències o riscos que pugui tenir la ciutat en un futur. A continuació, l’executiu explicarà les línies mestres del Pla estratègic de mercats 2015-2025. Es tracta d’un document que descriu les actuacions a fer en els propers anys per tal de fomentar els mercats municipals com a motors econòmics i de cohesió social dels barris.

La nova gestió mixta dels aparcaments del centre de la ciutat tornarà a centrar el debat al plenari. Serà amb la proposició del PSC, que creu que el govern no ha complert els objectius del pla per fer habitatges socials amb els diners del canvi de gestió dels pàrquings. Per això, els socialistes demanaran que el govern presenti en el termini d’un mes un pla d’execució detallat per fer el miler de pisos socials previstos. Un debat en el qual criticarà una vegada més, la nova gestió publicoprivada dels aparcaments, perquè considera que es tracta d’una privatització encoberta amb una coartada social.

El PP, en canvi, en la seva proposició, demanarà a l’executiu establir un període mínim d’empadronament per accedir a serveis, programes o ajuts socials. Per exemple, els populars reclamen un mínim de cinc anys per optar a un habitatge protegit de lloguer o per beneficiar-se dels serveis socials complementaris.

La proposició d’Iniciativa, per la seva banda, vol instar el govern municipal a elaborar un pla de lluita contra l’atur amb diverses mesures. Entre d’altres, reclama enfortir els recursos destinats a Barcelona Activa per prioritzar les polítiques actives d’ocupació. També vol que s’exigeixi a la Generalitat que recuperi les aportacions per finançar Barcelona Activa.

En la sessió de control al govern, el PP buscarà el cos a cos amb l’alcalde amb una pregunta sobre les moratòries que s’han establert en dues ordenances modificades recentment: la d’animals i la de circulació de vianants i vehicles. Iniciativa, en canvi, farà un prec directe a l’alcalde en què li demanarà que es rebutgi el projecte d’un centre lúdic per a infants a prop de la Sagrera i que no s’hi destini cap solar municipal. Recordem que la setmana passada a la Comissió d’Hàbitat Urbà es va retirar un punt de l’ordre del dia en què s’havia d’engegar un concurs públic per donar sortida a uns terrenys municipals a prop de la Sagrera.

Esquerra demanarà a l’alcalde que exigeixi al Govern espanyol que incorpori al projecte de pressupostos de 2015 la partida en concepte de capitalitat cultural que rebia Barcelona anys enrere i que per al proper any no hi figura. També en la línia de reclamar a l’Estat, els republicans faran una prec al govern municipal en què li proposaran que exigeixi a Madrid la cessió del Palau del Lloctinent, a la plaça del Rei, com a compensació d’una part dels incompliments pressupostaris de l’Estat amb Barcelona.

I avui, just el dia que comença el Gran Recapte d’Aliments que organitza el Banc dels Aliments, el Ple llegirà una declaració institucional de suport a aquest esdeveniment. Relacionat en part també amb aquest tema, el Ple aprovarà donar la Medalla d’Or al Mèrit Cívic, a títol pòstum, a Antoni Sansalvadó, president honorífic del Banc dels Aliments, que va morir el mes d’octubre.