Al pacte entre Convergència i Unió i Esquerra Republicana per retirar les pilotes de goma abans del 30 d'abril s'hi ha afegit avui una altra formació parlamentària. Ciutadans també hi ha votat a favor. Durant els propers sis mesos aquests projectils es faran servir només en cas d'extrema necessitat, i mentrestant es buscarà una eina per substituir-los. Aquest ha estat, precisament, un dels temes de controvèrsia de la sessió. Els populars, per la seva banda, qualifiquen d'irresponsabilitat la retirada dels projectils. PERE CALVÓ, PP "És un acord polític i no tèncic. És una decisió política que posa en perill la seguretat pública." FERRAN PEDRET, PSC "Del que es preocupen els textos internacionals que tenim subscrits i ratificats és de que les eines que s'empren siguin sempre les menys lascives." MATÍAS ALONSO, C's "Hi ha d'haver una alternativa clara. Repeteixo: ben estudiada, poc lasciva però que asseguri la contundència necessària." Entre les alternatives, alguns apunten als projectils de viscoelàstica, més precisos que les pilotes de goma. Malgrat que Iniciativa i la CUP volien inclourel's en la prohibició, la proposta no ha tirat endavant. Més enllà de les eines, el Parlament també ha acceptat avui revisar els protocols d'actuació policial. Mentre que partits com Ciutadans i el PP aposten per mantenir la distància entre mossos i manifestants, Esquerra i la CUP demanen que es potenciïn alternatives com la mediació tàctica. GEMMA CALVET, ERC El que cerca és una resposta gradual, individualitzada i sobretot rigorosa i eficient davant dels esdeveniments." DAVID FERNÁNDEZ, CUP "Hi ha una subcultura policial, una jerarquització i uns valors corporatius basats en l'arrogància i la prepotència que demanen a crits una reestructuració en profunditat." Al llarg del matí hi ha hagut un nom propi que ha sortit en diverses ocasions, el del director general de la Policia, Manel Prat. Per Iniciativa, l'acord per prohibir les pilotes de goma forma part d'un pacte entre Esquerra i Convergència per mantenir-lo en el càrrec. JAUME BOSCH, ICV Aquí hi ha hagut una situació de canvi de cromos que nosaltres no acceptem, perquè nosaltres volem la destitució del senyor Prat i la prohibició immediata de les bales de goma." LLUÍS GUINÓ, CIU "Aquí no hi ha hagut ni pactes ni canvi de cromos." Els grups de l'oposició, amb l'excepció d'Esquerra, s'han alineat per reclamar la destitució immediata de Manel Prat per l'actuació en el cas Quintana. Amb el suport dels republicans, però, Convergència els ha tombat la proposició. CARLES GUILLOT, portaveu de Stop Bales de Goma "Nosaltres el que plantejàvem era una crítica al model policial desde la base, des de la captació i formació dels agents. El final del corporativisme que hi ha dins del cos dels Mossos d'Esquadra, la impunitat política i judicial de la qual gaudeixen els Mossos d'Esquadra. Tot això no s'està plantejant".

Després de quatre mesos d’estudi, en què han participat experts en seguretat, en dret, ètica, metges i víctimes d’aquests projectils, s’ha aprovat l’eliminació de les pilotes i que, fins llavors, només es podran utilitzar en casos d’extrema necessitat. El text no concreta els mecanismes que substituiran aquests projectils. Amb l’aprovació de les conclusions de la comissió, però, s’obre un termini perquè la conselleria d’Interior presenti una alternativa als projectils de goma.

Les conclusions preveuen, a més, que es puguin compensar econòmicament els ciutadans pels danys  de les pilotes de goma, i s’aplicarà de forma retroactiva. Una altra novetat és que es preveuen implantar mecanismes de “mediació” entre els ciutadans i els Mossos d’Esquadra per evitar les càrregues policials.

Els col·lectius contraris als projectils de goma s’han concentrat, durant les votacions, a les portes del Parlament. Diuen que la retirada arriba tard. Demanen que no s’esperi fins al 30 d’abril i que es faci efectiva de forma immediata. Des de l’associació STOP Bales de Goma, a més, es mostren preocupats per quina serà l’alternativa a aquestes pilotes. Denuncien també que a la comissió parlamentària no s’ha proposat cap alternativa al model policial actual.