Camuflada com si fossin sobrets amb productes per a plantes, l'"spice" es podia comprar a un preu molt barat si el comparem amb altres drogues. Els paquets costaven entre dos euros i mig i 20. En espera dels resultats del laboratori, la composició de la també anomenada marihuana sintètica no és clara. Se'n sap, però, que és d'allò més variada. Cada sobre conté una barreja de vegetals i substàncies psicotròpiques entre les quals s'ha detectat, per exemple, cocaïna. JOSEP JORDI NIEVAS, segon cap de la Unitat de Policia Administrativa i Seguretat "És un tipus de droga euforitzant que té més o menys els mateixos efectes que podria tenir l'amfetamina o la metamfetamina i que provoca sobretot taquicàrdia o suor com a efectes col·laterals del que seria l'efecte euforitzant." En aquest escorcoll al local, els agents de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra van trobar-ne 449 dosis. També van decomissar una altra substància addictiva, una pols blanca derivada de l'amfetamina que consumien molts drogodepenents consumidors d'heroïna. De fet, l'alarma la van donar els responsables de la sala de venipunció de Baluard a través de l'Agència de Salut Pública de Barcelona. RAMON TOMÀS, cap de la comissaria de Sants-Montjuïc "Consumien aquesta substància perquè indetectable en les anàlisis d'orina, amb la qual cosa quan anaven a les cures de desintoxicació no la podien detectar, però ells, d'aquesta manera, podien pal·liar una mica la síndrome d'abstinència." De tot plegat, se'n feia una publicitat directa a través de fullets com aquest, que es distribuïen en mà i també per Internet. L'operatiu es va tancar amb una persona detinguda per un presumpte delicte de tràfic de drogues, amb l'agreujant que es venien en un local obert al públic. També s'ha dictat una odre de detenció per a l'administrador de l'establiment.

Feia setmanes que la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra vigilaven el local i van poder comprovar com cada dia es formaven cues de toxicòmans esperant que la botiga obrís. En alguns clients els van decomissar una substància que va donar positiu en metamfetamina. Però també van poder veure que s’hi promocionava la venda d’un altre tipus de substància, coneguda com a “spice”.

L'”spice” és una droga amb una composició força complexa, una barreja de vegetals naturals amb substàncies psiocotròpiques. En espera dels resultats complets del laboratori, de moment s’hi ha detectat, per exemple, cocaïna. Es tracta, segons explica la policia, d’una substància que pot tenir conseqüències molt greus per a la salut dels consumidors i que pot causar taquicàrdies, al·lucinacions i desmais. A l’establiment desmantellat, podia costar entre 2,5 i 20 €. És una droga amb un preu molt baix en comparació amb altres substàncies addictives.

Al mateix punt de venda també s’hi va trobar un altre tipus de droga, un derivat de l’amfetamina amb efectes semblants sobre el sistema nerviós central. En aquest cas, l’adquirien sobretot persones drogodependents consumidors d’heroïna. La substància els permetia calmar la síndrome d’abstinència però, al mateix temps, no donava resultat positiu en els controls que els fan a les persones que estan en tractament de desintoxicació. Precisament, l’alarma va saltar després que l’Agència de Salut Pública de Barcelona, alertada pels responsables de la sala de venipunció de Baluard, detectés un augment d’aquests casos.

Fullets publicitaris

La setmana passada, els policies van entrar i escorcollar el local. Allà van interceptar el venedor habitual, que hi arribava amb una motxilla plena de dosis de “spice”. En total, els agents van intervenir 449 sobres, aparentment de productes per a plantes no aptes per al consum humà. La publicitat que se’n feia a Internet i en fullets per distribuir entre el públic els recomanava anar-hi a comprar directament per a consum propi i també oferia la possibilitat que t’ho portessin a casa.

El venedor detingut va passar a disposició judicial el dia de Tots Sants i va quedar en llibertat, acusat de tràfic de drogues, amb l’agreujant que es venien en un local obert al públic. També hi ha una ordre de detenció pendent per a l’administrador de la botiga, amb sis antecedents policials, ara com a presumpte autor d’un delicte de tràfic de drogues.