L’acord preveu, a més, que es puguin compensar econòmicament els ciutadans pels danys provocats per les pilotes de goma, i s’aplicarà de forma retroactiva. A més, es planteja la possibilitat d’incloure una partida als Pressupostos de la Generalitat pel 2014 per adquirir nou material per als Mossos d’Esquadra. Una altra novetat és que es preveuen implantar mecanismes de “mediació” entre els ciutadans i els Mossos d’Esquadra per evitar les càrregues policials.

La decisió pactada per les dues formacions, que s’ha presentat al Parlament poc abans de les 18 h, prové de les conclusions de la comissió parlamentària d’estudi sobre el material antiavalots de la policia. De fet, Esquerra Republicana va demanar aquest dimarts la dimissió del director general dels Mossos d’Esquadra, Manel Prat, si no s’acordava definitivament l’eliminació de les pilotes de goma. Després d’aquest acord, Esquerra ha descartat demanar la dimissió del director general dels Mossos d’Esquadra.

El conseller Ramon Espadaler ja va informar el 24 d’octubre que estava disposat a retirar les pilotes de goma “per una eina igual de robusta”, però no va concretar ni la data ni la munició amb què se substituiria. En aquell moment, el PSC, ERC, ICV-EUiA i la CUP en van reclamar l’abolició i, en canvi, el PPC va demanar que es mantinguessin.

El debat sobre l’eliminació de les pilotes de goma ha guanyat presència en la política catalana després del cas d’Ester Quintana, una dona que va perdre un ull a causa, presumptament, d’una pilota de goma en la manifestació del 14 de novembre de 2012. Aquest divendres tindrà lloc la comissió parlamentària per estudiar els models de seguretat i l’ús del material antiavalots a Catalunya.

 

L’associació Stop Bales de Goma, que reclama l’abolició de les pilotes de goma des del 2011, ha instal·lat un compte enrere al seu portal web. El grup recorda que a Catalunya set persones han perdut un ull a causa de l’ús d’aquesta munició.