El malson de la Rebeca Vallès, mare de tres menors, s’ha tornat a repetir i aquesta vegada els han fet fora de casa. Aquest dijous ha estat la sisena vegada que aquesta dona i els fills —de 15, set i tres anys— s’han enfrontat a una ordre de desnonament, al carrer Gran de la Sagrera, número 114, que s’ha executat. El barri i les famílies de l’escola i l’institut dels infants s’han mobilitzat en altres ocasions per evitar-ho. El Sindicat d’Habitatge de la Sagrera ha fet una crida perquè els veïns es concentressin a les portes de l’habitatge, però no han pogut evitar el desenllaç. El pis és propietat de Building Center, una societat de CaixaBank.

Desplegament policial amb antiavalots i 11 furgonetes de Mossos

S’ha fet un ampli desplegament policial a la zona amb agents antiavalots i fins a 11 furgonetes dels Mossos d’Esquadra. També han tallat el trànsit al carrer. Desenes de persones s’han mobilitzat per donar suport a la família, però no han pogut evitar que l’ordre de llançament es fes efectiva.

Els activistes s’han atrinxerat a les portes de l’edifici per bloquejar-ne l’entrada i efectius d’antiavalots els n’han tret un a un. Tot seguit, els han identificat.

La policia retira els activistes que bloquegen l’accés a la finca

No vol marxar per l’arrelament dels infants al barri

La família va ocupar l’habitatge el 2013. Aleshores la propietat, Building Center, li va fer un contracte de lloguer social, que va finalitzar el 2018. Per renovar-li el contracte li va apujar el preu fins als 700 euros, i amb els 1.200 euros de l’ingrés mínim vital i la renda garantida no va poder fer-hi front.

Fonts municipal expliquen que durant tot aquest temps, els serveis municipals d’habitatge han seguit el cas i han mantingut contacte amb la propietat. L’última oferta que han fet des de Building Center és una reubicació amb lloguer social en un altre habitatge al Raval. La Rebeca, però, ha rebutjat aquesta opció perquè els nens estan escolaritzats i molt arrelats a la Sagrera.

Des de la propietat també han explicat que van ocupar el pis i que els van fer un lloguer social, del qual també té un deute acumulat. També han detallat que no pot pagar el pis de la Sagrera i que, per això, se li va oferir una alternativa més barata de lloguer social, a Barcelona. En rebutjar aquesta oferta, la propietat ha seguit amb el procediment de desnonament.

La inflació fa témer una onada de desonaments

Els llançaments han tornat a Barcelona després del parèntesi de les vacances i els col·lectius en defensa del dret a l’habitatge temen que a la tardor la situació pot agreujar-se amb una altra onada d’ordres de desnonaments. A la crisi de la pandèmia —de la qual moltes famílies no s’han recuperat—, l’increment dels tipus d’interès, la fi de la moratòria de desnonaments de l’Estat, se sumen la inflació i la pujada de preus que ha posat contra les cordes l’economia dels més vulnerables.

L’ordre de desnonament de la Rebeca arriba l’endemà de dos llançaments més. El primer, al carrer de Ferran, es va executar perquè la família, una dona gran amb un fill discapacitat, van fer entrega de les claus al gran tenidor. El segon, al Pou de la Figuera, finalment es va suspendre.

Desnonen una altra mare amb dos fills a Sant Martí

De fet, el de la família de la Sagrera no ha estat l’únic llançament que s’ha executat aquest dijous a Barcelona. Al barri de Sant Martí de Provençals se n’ha produït un altre, el d’una mare amb dos fills menors d’edat, també amb forta presència policial. El Sindicat d’Habitatge de la Verneda i el Besòs havia convocat el veïnat perquè es concentrés al portal de l’edifici, al número 41 del carrer de Cantàbria, però la mobilització no ha aconseguit aturar-lo.