projecte Model
En dues de les galeries, la planta baixa serà permeable i s'integrarà en el parc

La Model del futur integrarà a cada una de les sis galeries equipaments i habitatge públic, envoltats d’un gran parc. Així ho recull la proposta Model, batega!, de l’equip tècnic Forgas Arquitectes SLP i Planas Esquius Segatti SCP, guanyadors del concurs públic per a la transformació de l’antiga presó. El projecte guanyador segueix els passos del Pla director del 2019 i hi integra set equipaments i 140 pisos públics.

equipaments model 2023
Mapa dels equipaments previstos als edificis de la Model. Totes les galeries tindran habitatge públic

De les sis propostes presentades, la guanyadora ha obtingut per part del jurat 92 dels 100 punts possibles per l’aposta que fa per conservar la imatge de la Model. De fet, es preveu mantenir el panòptic i les galeries, així com l’edifici dels tallers i el d’administració. Els equipaments que hi haurà són: un institut escola, una escola bressol, un espai memorial, un espai d’economia social i solidària, una residència i un equipament juvenil.

projecte Model
Interior d’una de les galeries, amb equipaments a la planta baixa i habitatge als pisos superiors

Equipaments a la planta baixa, habitatge als pisos superiors

Les galeries tindran un equipament a la planta baixa i, als pisos superiors, hi haurà els habitatges en l’espai que ocupaven les cel·les. Dues de les galeries, però, seran permeables per sota, espai que s’integrarà al parc del voltant. Totes les plantes baixes seran transitables i el panòptic serà un element estructurador. Els pilars dels murs es mantindran i s’aprofitarà per col·locar-hi una pèrgola perimetral que recordarà el camí de ronda.

projecte Model
Els pilars dels murs s’aprofitaran per ubicar-hi una pèrgola perimetral que simularà el camí de ronda

Durant el 2021, l’equip guanyador haurà de redactar el projecte d’ordenació del conjunt i el d’espais lliures basat en la seva proposta. A partir d’això, l’Ajuntament espera convocar els concursos per redactar durant el 2022 els projectes constructius dels equipaments i del parc.

En el mandat anterior es va situar l’inici d’obres a finals del 2020, però la tinenta d’alcalde Janet Sanz ho ha deixat per al proper mandat (a partir del 2023), amb la possibilitat de començar abans si hi ha els projectes fets i hi ha disponibilitat pressupostària.