Un govern que està en minoria. Així ho ha fet evidenciar avui l'oposició al plenari malgrat el pacte de Barcelona en Comú amb el PSC. El PP ha forçat un debat per rebutjar el nou cartipàs, al qual s'han sumat CiU i Ciutadans. La falta d'un regidor de la CUP, que hi ha votat en contra, ha fet prosperar la votació perquè Esquerra s'ha abstingut. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Prengui nota senyora alcaldessa que hi ha una majoria del ple que li està dient que les coses no es fan així, que s'han de fer d'una altra manera". PACO SIERRA, portaveu del Grup Municipal de C's "Constatar como hace el PP la necesidad de incorporar un regidor de Seguridad." JOAQUIM FORN, portaveu del Grup Municipal de CiU "I una altra qüestió que a mi em preocupa, que és el nomenament de comissionats. Ja en portem 10. Si al final això ha de servir per col·locar tota la família i els amics, comencem a tenir seriosos problemes." Els partits d'esquerres han tornat a marcar distàncies amb el govern. Esquerra volia que el nou cartipàs s'hagués portat a votació al plenari. TRINI CAPDEVILA, regidora d'ERC "Vostès no ho van portar a votació perquè sabien perfectament que no ho tirarien endavant. I això ho trobem antidemocràtic." JAUME COLLBONI, segon tinent d'alcalde "Aquest és un govern de mà estesa, que necessitarà grans acords a la ciutat per tirar endavant els reptes que tenim." MARIA ROVIRA, regidora de la CUP Capgirem Barcelona "L'entrada al govern del PSC ens allunya de la possibiltiat d'arribar a pactes amb BComú en qüestions estructurals de ciutat." GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "La seva preocupació jo l'entenc, però em sembla una preocupació sectària que a la pràctica transforma molt i molt poc. Estenc la meva mà per arribar a acords en temes concrets, però aquests plantejaments no porten enlloc." Per evitar la imatge de la derrota, els dos partits del govern s'han abstingut en dues propostes de l'oposició sobre la Diagonal i sobre mesures per controlar el turisme que s'han acabat aprovant malgrat que en el debat, l'executiu s'hi ha mostrat obertament en contra.

Amb la proposició que ha presentat, el PP volia constatar que el nou cartipàs “no respon ni a les necessitats d’organització municipal ni està definit amb les prioritats de Barcelona”. El text ha rebut el suport de CiU i C’s (18 vots), Esquerra s’ha abstingut (5 vots) i BComú, el PSC i la CUP hi han votat en contra. L’absència d’un regidor de la CUP ha fet decantar una votació que, a priori, quedava empatada perquè les tres forces que hi han votat en contra sumen també 18 regidors. Finalment, hi ha hagut 17 vots en contra.

El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha instat l’alcaldessa a “prendre’n nota”. “Hi ha una majoria del ple que li està dient que les coses no es fan així”, ha etzibat. Des de Ciutadans, el portaveu Paco Sierra ha reclamat un regidor específic de Seguretat i ha recriminat a BComú que hagi “renunciat a la proximitat” cedint tres districtes al PSC. El portaveu del Grup Municipal de CiU, Joaquim Forn, ha insistit també en la necessitat d’un regidor de Seguretat “arr “arran de crisi que arrossega aquesta àrea”, i ha criticat que l’executiu hagi nomenat 10 comissionats.

La regidora d’ERC, Trini Capdevila, ha retret al govern que no portés el nou cartipàs a votació al plenari. “No ho van portar a votació perquè sabien que no ho tirarien endavant”, ha dit Capdevila, que ha afegit que és un gest “antidemocràtic”. El segon tinent d’alcalde, el socialista Jaume Collboni, ha reiterat que l’executiu de coalició és “un govern de mà estesa que necessitarà grans acords”. La picabaralla més intensa ha estat amb la CUP. La regidora Maria Rovira ha dit que el pacte amb el PSC allunya el cupaires d’acords amb BComú “en qüestions estructurals”. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, li ha retret que tingui “una preocupació sectària”.

Abstencions per no perdre votacions

Els dos partits del govern, BComú i PSC, han evitat la imatge de derrota en dues proposicions de l’oposició en què han optat per la derrota per no perdre la votació. La proposta de CiU, que demanava al govern licitar les obres de reforma de la Diagonal, ha prosperat amb els vots a favor de C’s, PP i ERC, el vot contrari de la CUP i l’abstenció de BComú i el PSC. El govern, de fet, ha dit que vol prioritzar la intervenció en altres avingudes. L’executiu tampoc no ha compartit al cent per cent les mesures per controlar el turisme que recollia la proposició d’ERC, que també s’ha aprovat i ha comptat amb l’abstenció del govern.