No és un fenomen de solució fàcil. Malgrat fer aquesta anàlisi del "top manta", el govern avisa que no tolerarà que l'espai públic s'ocupi de forma intensiva i abusiva, com reconeix que ara passa al passeig de Joan de Borbó. Per això aquest estiu hi intensificarà l'actuació policial, amb la presència d'agents que evitin que els venedors hi estenguin la manta, com s'ha fet ja en algunes zones del Port Vell. Tota aquesta àrea de la Barceloneta està en el punt de mira, però admeten que si se'ls fa fora d'aquí aniran a un altre lloc. AMADEU RECASENS, comissionat de Seguretat "Policialment això no té solució definitiva. La solució definitiva ha de venir per altres vies. Mentrestant, la policia no pot deixar d'actuar i no deixarà d'actuar. Cap de les respostes policials no es pot descartar en aquestes situacions." El mes que ve, l'Ajuntament arrencarà una campanya de comunicació perquè els turistes no comprin al "top manta" i per avisar-los que se'ls pot multar amb 500 euros. En l'àmbit social, es posaran en marxa 40 plans d'ocupació que se sumen als 11 ja iniciats, tenint en compte, però, que hi ha uns 800 manters a la ciutat. Vistes les queixes d'entitats veïnals i comercials, el govern fa autocrítica. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "Sóc el primer, com a primer tinent d'alcalde, en reconèixer que sempre es pot fer més i millor. No serem autocomplaents, però el fenomen és complexe." La setmana que ve, l'alcaldessa té prevista una reunió amb el síndic degreuges de Catalunya per trobar una estratègia conjunta amb els municipis de la costa catalana que tenen també aquest fenomen. Precisament, el govern atribueix la presència de cada vegada més manters a la ciutat a l'augment del turisme aquest estiu.

L’Ajuntament ha presentat aquest dijous les noves mesures que prendrà per blindar-se contra el “top manta”. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha anunciat que s’intensificarà la presència policial als entorns amb més concentració de manters, com el Port Vell i el passeig de Joan de Borbó. El consistori no descarta tornar a dur a terme actuacions de saturació per evitar que s’hi instal·lin venedors a la manta, o, fins i tot, desallotjaments.

Tot i que Pisarello ha explicat que l’Ajuntament està al costat dels comerciants, aquests ja han mostrat el seu rebuig contra el pla perquè el veuen insuficient. El primer tinent d’alcalde ha afirmat que “es podria haver fet més i millor”, però que no es pot demanar una solució” ràpida” i “màgica” al problema.

Dins del paquet de mesures també s’inclou una campanya per conscienciar els compradors del “top manta”, i s’incrementaran les multes. Paral·lelament, Pisarello ha donat a conèixer un nou pla d’ocupació per regularitzar la situació de 40 manters. Es crearan 10 llocs per a dinamització d’espais comunitaris; 15 per a rehabilitació d’escoles; i 15 llocs més per a neteja i rehabilitació d’altres equipaments públics.

Segons dades del consistori, a Barcelona hi ha entre 500 i 800 manters. Pisarello ha explicat que l’augment de venda ambulant il·legal experimentat els darrers mesos no és un fet que afecti només Barcelona, sinó que la situació es repeteix en altres municipis del litoral català. Per coordinar les actuacions, Ada Colau es reunirà la setmana vinent amb el síndic de greuges de Catalunya.