L'últim pressupost del mandat torna a congelar els impostos. El govern fa gala de tenir prou solvència per pagar els proveïdors, no fer dèficit i disposar dels recursos per fer funcionar la ciutat. Els comptes per a l'any que ve pugen a 2.550 milions d'euros. L'Ajuntament preveu gastar-se'n gairebé dos mil en despeses corrents i, amb l'estalvi brut, reservar més de 380 milions d'euros per a inversions, menys diners que aquest any. El gruix més important s'invertirà a l'espai públic, amb obres als carrers, però també hi ha un pessic elevat per a equipaments, en especial educatius i mercats. Pel que fa a les despeses, el govern preveu un augment de 64 milions en l'atenció i els serveis socials una de les partides amb més dotació. La segueixen l'educació i la cultura, amb més recursos per a escoles bressol i ajuts de menjador. El transport públic és una altra prioritat, amb un augment de l'aportació municipal a la xarxa metropolitana. Per últim, es preveuen 80 milions per a promoció econòmica i ocupació. El govern assegura que el pressupost respon a les demandes que ha fet el PSC, disposat a abstenir-se a canvi de diverses condicions, com ara la rebaixa de tarifes. L'executiu recorda que això no depèn només de l'Ajuntament, però sense concretar-ne l'abast, veu possible incidir-hi. SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "Estem pensant-ho, avaluant-ho, veient com hi podem donar resposta. Jo també vull destacar que les negociacions van bé, que les negociacions caminen amb pas ferm." El pressupost passarà un primer tràmit a l'Ajuntament aquest dijous. Serà el moment de veure si les negociacions amb el PSC avancen o no. De moment avui, fonts socialistes asseguren que la proposta és insuficient.

La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha qualificat les finances de la ciutat “d’equilibrades i sostenibles”, amb les quals s’ha pogut donar resposta a la demanda social. Pel que fa a la inversió, es xifra en un total de 381,6 milions d’euros, una dada inferior a la de 2014 que Recasens ha justificat per ser final de mandat. El gruix d’aquestes partides se les enduen l’espai públic (154,7 milions) i els equipaments (132,2 milions).

El govern ha volgut incidir en la despesa social i d’atenció a les persones, que s’incrementa en 64,3 milions d’euros, un 13,3% més respecte a l’exercici anterior. La responsable de l’àrea econòmica ha fixat en 178 milions d’euros el total de partides destinades a l’atenció de les persones en tot el mandat (2011-2015).

Pel que fa a les prioritats estratègiques, Recasens ha parlat d’un increment de les polítiques socials per atendre la demanda de les persones més vulnerables, especialment a través dels serveis d’atenció domiciliària (quatre milions) i a persones grans o en situació de pobresa i risc d’exclusió. En l’àmbit de potenciar l’activitat econòmica i la creació d’ocupació, el govern proposa incrementar fins als 25,6 milions els recursos del programa de suport a l’emprenedoria, l’empresa i l’ocupació i destinar 1,8 milions a promocionar la ciutat i fomentar el creixement econòmic.

La part corresponent a les despeses corrents en serveis educatius es destinarà a les escoles bressol municipals (1,1 M €), les beques menjador (1 M €) i el funcionament de centres educatius públics. Pel que fa a la cultura, es preveu destinar més recursos en promoció cultural, foment de les arts plàstiques i centres cívics.

El pressupost preveu ampliar en sis milions d’euros la partida per a la neteja viària i l’enllumenat, destinar 4,1 milions més al manteniment i millora de l’espai públic i dotar amb 16 milions d’euros més la xarxa de transport públic metropolità. Precisament en aquest aspecte, sobre la proposta del PSC de rebaixar les tarifes del transport públic de cara a 2015 a canvi d’una abstenció que asseguraria l’aprovació dels comptes municipals, Recasens ha dit que el govern estudia com a través de l’ATM es pot donar resposta i incidir en una situació que qualifica de “complexa”. Deixeu que puguem treballar per veure si som capaços de donar-hi una sortida.” La tinenta d’alcalde ha dit que encara no hi ha acord i que requereix una solució que implica més d’una Administració. “El que farà aquest govern és estudiar tots els mecanismes per donar-hi compliment”, ha assegurat.