Avui dia a la rambla de Catalunya el desgavell de terrasses, amb diferents ocupacions de l'espai, hi fa necessària una ordenança singular que unifiqui criteris. En total hi ha 42 llicències. L'acord assolit entre restauradors, comerciants i veïns estableix que els vetlladors no ocuparan més del 50% del passeig central i tindran un màxim de 12 taules. POSTPO Les terrasses continuaran ubicades al costat Llobregat però, amb la intenció d'esponjar l'espai, els extrems de cada tram estaran alliberats. Amb el mateix objectiu es crearan espais al centre per implantar un nou pas de vianants que millori la connexió entre la plataforma central i les voreres laterals i, alhora, regular el flux de gent que hi passeja. ALBERT CIVIT, gerent d'Hàbitat Urbà "Per tant, els cambrers, els clients i els vianants que, per exemple, vulguin accedir a les voreres laterals perquè han vist un comerç, podran passar pels dos extrems però també per aquest pas central de vianants." Tampoc no hi haurà terrasses al davant d'equipaments com escoles. A banda de tenir una estètica i materials semblants, l'alçària dels vetlladors s'haurà de cenyir al metre quaranta. Així es vol garantir la visió de les façanes i els comerços, una queixa habitual dels botiguers. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "La rambla de Catalunya és un passeig on hi ha un conflicte evident entre els interessos de vianants, veïns i restaurants, i és un lloc que ens ha posat a prova a tots plegats." Ara, la proposta s'ha d'aprovar a la propera Comissió d'Hàbitat Urbà i després s'obrirà un període d'exposició pública i al·legacions. L'Ajuntament calcula poder aplicar l'ordenança singular a partir del gener de 2015. Els restauradors, però, s'adaptaran a la norma de manera gradual al llarg de quatre anys.

El tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, assegura que l’ordenació de la rambla de Catalunya és la “prova de foc” d’aquest treball conjunt amb els responsables de bars i restaurants, que ha durat un any i que s’ha fet en un espai on hi havia un conflicte “evident” entre restauradors i vianants. La solució que s’aplicarà permetrà alliberar els extrems de cada un dels trams del passeig. Ocuparan com a màxim la meitat de la superfície, s’enretiraran cap a la vorera per crear més sensació d’espai i se’n limitarà l’alçària per donar més visibilitat a les façanes i els comerços laterals. També hi haurà un pas per a vianants al mig de cada tram i els espais on hi hagi un equipament a la vorera quedaran lliures.

 

La nova ordenació de les terrasses de la rambla de Catalunya s’aprovarà en la propera comissió i després s’obrirà un període d’al·legacions. Està previst que a principis d’any es comenci a aplicar. Els restauradors tindran quatre anys per implementar els canvis. Aquest primer any únicament s’haurà d’ajustar el mobiliari dins del perímetre establert i retirar els elements que no permet l’ordenança. Paral·lelament també es continuarà treballant en un llibre d’estil que permeti destacar la singularitat de cada establiment dins d’uns paràmetres comuns que hauran de compartir totes les terrasses de la ciutat.

L’Ajuntament treballa en 32 ordenacions singulars de terrasses, vuit de l’àmbit de ciutat i 24 de districte. D’aquestes, n’hi ha algunes que ja estan molt avançades, com la del passeig de Gràcia i la de l’avinguda del Paral·lel. Tot plegat forma part de la nova ordenança de terrasses que es va aprovar a finals de l’any passat  i que té un període d’adaptació fins a gener de l’any vinent.

200 terrasses inspeccionades han estat retirades o legalitzades

Durant aquests primers mesos des de l’entrada en vigor de l’ordenança de terrasses, les inspeccions municipals del febrer i el maig han permès detectar-ne 268 sense llicència, de les quals 200 ja han estat retirades de la via pública o legalitzades. Les 68 restants estan pendents de verificació o de ser inspeccionades per part del districte corresponent.