En la roda de premsa posterior al consell executiu, el portaveu del govern, Francesc Homs, ha afirmat amb rotunditat que la Generalitat manté “el procés participatiu” del proper 9-N a “tots els efectes” i amb “totes les conseqüències” amb l’argument que és una “forma de garantir la llibertat d’expressió”. Homs ha explicat que el govern presentarà al·legacions a la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre el nou 9-N i ha repetit l’argument de “no es pot prohibir allò que no es fa”. En aquesta línia Homs ha dit que “el govern espanyol confon les coses” ja que no hi ha funcionaris, sinó voluntaris.

El conseller de la Presidència ha explicat també que el president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat una reunió amb el Pacte Nacional pel Dret a Decidir per “fer pinya i defensar la llibertat d’expressió dels ciutadans”. Tot i així, de les paraules del conseller Homs se’n desprèn que el govern continua al capdavant del procés i ha afegit que els resultats provisionals de la consulta es podrien donar a conèixer el mateix diumenge.

Denúncia contra el govern espanyol

A més, Homs ha anunciat que el govern català presentarà una demanda contra l’executiu espanyol al Tribunal Suprem a través del procediment especial “per a la protecció dels drets fonamentals”. La Generalitat l’acusa d’atemptar “contra el dret de participació, llibertat d’expressió i llibertat ideològica”.