“Demanaré a tots els càrrecs que han estat destituïts si volen ser restituïts. El principi de restitució és la base d’aquest govern, perquè volem restituir el president Puigdemont“, ha afirmat Quim Torra a Catalunya Ràdio, en la primera entrevista que concedeix un cop investit president. Això inclou els exconsellers a la presó (Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull) i els que són a l’estranger (Lluís Puig i Toni Comín). “Si els consellers a la presó o a l’exili ho accepten, serà un gran honor. Seran consellers”, ha conclòs.

De fet, una de les primeres coses que vol fer Torra, si pot ser aquesta mateixa setmana, és visitar els polítics i líders sobiranistes que romanen en presó preventiva a Estremera, Soto del Real i Alcalá-Meco. “També vull anar a veure tots els nostres exiliats. És molt important com a president de la Generalitat que aquest gest el faci”, ha subratllat.

En la mateixa línia, ha defensat que aquest dimarts viatgi a Berlín a reunir-se amb Puigdemont, fins i tot abans de prendre possessió del càrrec. “Em sembla normal que un cop escollit president, vagi a parlar amb el president legítim“, ha afirmat. Torra ha recordat que les tres vies d’acció política republicana en què vol pivotar el mandat són “l’espai lliure d’Europa, la recuperació de les institucions catalanes i la ciutadania mobilitzada”.

Dubtes sobre la presa de possessió

Un cop el rei Felip VI nomeni oficialment Torra com a president de la Generalitat, ell prendrà possessió del càrrec. Però encara hi ha dubtes de com serà aquest acte formal, que sempre s’havia fet al Saló Sant Jordi, amb el relleu simbòlic entre el president sortint i el nou. Torra vol que sigui “un acte senzill, que ha de demostrar la situació excepcional i de tristesa” i, en tot cas, no vol que l’organitzi el Govern espanyol, que és qui ha tingut el control de la Generalitat des del 27 d’octubre.

“Tinc tota la meva família apuntada als CDR”

El nou president investit ha argumentat que el procés constituent serà de baix a dalt. “Tinc tota la meva família apuntada als CDR”, ha afirmat. És aquí on ubica l’Assemblea d’Electes, en què “el pes del municipalisme serà important”. Però ha admès que encara s’ha de definir quin paper jugarà o quins recursos tindrà.

De fet, no fa ni una setmana que Puigdemont va proposar-li l’encàrrec d’assumir la presidència de la Generalitat. “El president em va demanar si volia prestar aquest servei al país”, ha explicat, i tot i que reconeix que va presentar-hi “algunes objeccions, perquè creia que hi havia altres sortides o altres persones més capaces que jo”, conclou que va acceptar la proposta per responsabilitat.