Rajoy i Sánchez s’han aliat per “oferir una resposta pactada i proporcional en la defensa de la legalitat constitucional i estatutària davant de qualsevol desafiament“. És la resposta, plasmada en un comunicat conjunt, a la nova situació que es dibuixa a Catalunya, després de la investidura de Quim Torra.

Els dos líders recelen del “discurs polític frontista i el caràcter xenòfob de les seves manifestacions públiques”, per això s’han compromès a rebutjar “qualsevol intent de posar en marxa estructures polítiques diferents de les úniques vàlides, que són les que recullen la Constitució i l’Estatut”.

Es manté el control de les finances

En el mateix comunicat, també es recull un acord per fer extensiva la vigilància “als recursos públics que conformen el pressupost de la Generalitat, per garantir que es destinen al compliment dels fins d’interès general“. PP i PSOE obren l’acord “a totes les forces polítiques constitucional que van donar suport a l’aplicació de l’article 155”.

L’acord del Senat per aplicar l’article 155 de la Constitució preveia que la intervenció de la Generalitat decauria tan bon punt es designés un president i uns consellers nous. Per tant, s’hauria d’aixecar en els propers dies, un cop hagi pres possessió el govern. Però en les darreres hores el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, ha advertit que hauran d’estudiar i determinar si el possible nomenament de consellers presos o “fugits de la justícia” s’ajusta a la legalitat i “justifica l’aixecament de les mesures del 155”. Torra ha deixat clar aquest dimarts que oferirà a tots els consellers destituïts recuperar el càrrec.