Les relacions entre Colau i Quim Torra no han començat amb bon peu, com es desprèn de les declaracions de l’alcaldessa, que s’ha mostrat crítica amb Torra des que el van nomenar candidat a la presidència pels continguts “etnicistes i ofensius” de tuits publicats anys enrere. Colau també va carregar contra el primer discurs d’investidura, que va trobar decebedor i amb dificultats de “buscar ponts i propostes transversals”.

En matèria d’habitatge, Colau ha anat reiterant en les últimes setmanes que la Generalitat no fa els deures i no inverteix prou en el consorci compartit amb l’Ajuntament, en què el consistori té el 40 % i el govern català, el 60 % restant. Segons l’alcaldessa, la inversió municipal arriba ara al 80 %. La segona qüestió prioritària que es vol abordar amb el nou govern són els narcopisos a Ciutat Vella, un fenomen que el consistori reitera que requereix la implicació dels Mossos d’Esquadra i no només de la Guàrdia Urbana.

L’L9 i el deute de les escoles bressol

Pel que fa a educació, en què també hi ha un consorci compartit, l’Ajuntament demana a la Generalitat que contribueixi al finançament de les escoles bressol. De fet, ja ha iniciat la via judicial per reclamar 42 M € per la cancel·lació d’aportacions des del 2013. El consistori exigeix amb urgència un nou govern perquè en les reunions del Consorci d’Educació es puguin prendre decisions sobre la construcció o ampliació d’escoles. En l’àmbit de serveis socials es reclamen més places de residència per a la gent gran.

Aquest any s’han de posar en marxa dues estacions de l’L10 a la Marina, però el consistori reclama també a la Generalitat acabar el tram central de l’L9 per connectar els dos extrems de la línia. En matèria de turisme, no es desisteix en la reclamació del 100 % del que es recapta a Barcelona amb la taxa turística (ara se’n rep el 50 %), i s’insisteix també a agilitzar la regulació del lloguer turístic d’habitacions.

Les peticions dels grups municipals

María José Lecha (CUP) ha demanat a Quim Torra que segueixi el mandat de l’1-O perquè “el poble continuarà a l’altura del moment” i ha afegit: “Esperem que els polítics també ho facin”. Per la seva banda, Alberto Fernández Díaz (PP) ha recordat que amb presidents independentistes la Generalitat ha reduït la inversió a Barcelona. Per això ha demanat a Torra “que es dediqui a resoldre els problemes dels catalans” i deixi enrere “la seva dèria de confrontació”.