La consellera d’Ensenyament destituïda pel 155 Clara Ponsatí ha acudit aquest dimarts al matí al tribunal d’Edimburg per assistir a una vista preliminar en la qual el seu advocat, Aamer Anwar, ha presentat els arguments contra l’extradició. En la vista, la fiscalia ha demanat més informació a la justícia espanyola sobre els suposats delites de rebel·lió i malversació de fons públics, cosa que per a la seva defensa és “positiu”.

“Espanya no ha especificat ni un sol acte de violència atribuïble a Clara Ponsatí i les acusacions a les quals fa front són una grotesca distorsió de la veritat”, ha dit a la sortida l’advocat.

En una entrevista a l’ACN, l’advocat Aamer Anwar ha denunciat que l’Estat espanyol està fent un “abús deliberat” del procés de les euroordres perquè “continua canviat les regles del joc”. Ho ha dit en referència a la possibilitat que va anunciar Llarena de rebaixar l’acusació contra Puigdemont a sedició. “El Govern espanyol va canviant els objectius. Quan no els surt bé la primera vegada, ho torna a intentar i intentar i, és clar, això és una preocupació que exposarem davant del jutge”, explica Anwar. També ha dit que sembla que “el fantasma de Franco està dictant al Govern espanyol què fer”. “No és Rússia, no és un país africà, ni cap dictadura ni règim del Pròxim Orient. És Espanya, que va enviar 7.000 policies i membres dels cossos de seguretat que van utilitzar porres i armes per atacar gent que volia votar pacíficament”, ha lamentat.

Anwar considera que Espanya hauria de retirar l’euroordre perquè “l’única solució és la negociació”. “Cal una demanda incondicional de l’alliberament de tots els presos polítics i que es retirin les euroordres”, destaca. “La Clara Ponsatí no vol continuar en l’exili polític la resta de la seva vida”, admet.

Després de la cita d’aquest dimarts, la propera vista davant el tribunal d’Edimburg serà el 12 de juny, quan tindrà lloc una nova vista preliminar del cas. Una altra sessió d’aquest tipus serà el 5 de juliol mentre que el 30 de juliol se celebrarà la data d’inici del judici que podria allargar-se fins a dues setmanes. Previsiblement, per tant, la justícia escocesa no decidirà fins al mes d’agost si entrega Ponsatí a Espanya.