Durant gairebé dos anys i fins a aquest mateix dimarts, el president electe, Quim Torra, ha tingut fixat un tuit permanentment al seu compte. És una piulada del 2016 en què es pot veure una imatge de la bandera de Santa Eulàlia de Barcelona, datada entre el 1581 i el 1623. Torra va denunciar llavors en una cadena de 18 tuits que estigués guardada als magatzems municipals i va reclamar a l’alcaldessa, Ada Colau, que la pengés a la sala de plens com a símbol de la ciutat. 

En aquests tuits de fa dos anys, Torra lloa la figura de Santa Eulàlia com a símbol de la lluita per les llibertats de la ciutat. Afegeix que va ser la bandera que va dur Rafel Casanova l’11 de setembre del 1714, quan la ciutat va ser derrotada en la guerra de Successió. I recorda com, després de la victòria borbònica, “totes les banderes catalanes van ser cremades però miraculosament algú retalla la bandera de Santa Eulàlia i la guarda“.

L’any 2013, el MUHBA va enllestir les feines de restauració d’aquesta pintura a l’oli sobre seda, una obra molt fràgil que requereix condicions especials de conservació. Llavors es va presentar com a peça destacada de l’exposició del 1714 a El Born CC, que Torra dirigia. Un cop acabada aquesta exhibició, l’obra es va conservar al MUHBA. Torra, un dels principals impulsors dels treballs de restauració, va reclamar llavors que sortís dels magatzems i va demanar a Colau que la recuperés i l’exhibís a la sala de plens de l’Ajuntament, on critica que hi hagi el bust d’Alfons XIII.

“Que la sort i Santa Eulàlia ens acompanyin

La vinculació de Torra amb Santa Eulàlia ve de lluny. En diversos articles i tuits al llarg dels anys, Torra esmenta Santa Eulàlia com a símbol de la lluita de les llibertats dels catalans. El més recent, el 24 de setembre del 2017, a Nació Digital, en una columna en què reflexiona sobre la importància del referèndum de l’1 d’octubre, una fita que qualifica d’històrica i que assegura que “fa 300 anys que esperem”. En aquest article, titulat ‘Fundar la república’, demana que “que la sort i Santa Eulàlia ens acompanyin.”

En un altra reflexió, publicada al diari ‘El Punt’ el febrer del 2017, torna a reclamar que la bandera s’exhibeixi al saló de plens municipal. En el text, presenta la patrona com a “símbol religiós, civil, polític i militar” de la lluita de la ciutat durant el setge del 1714 i reclama a Ada Colau que l’exposi.