Alemanya té el seu primer pres polític” així titula el prestigiós diari alemany ‘Süddeutsche Zeitung‘ a la seva portada un article d’opinió sobre la detenció de Carles Puigdemont. El rotatiu d’esquerres afirma que la seva detenció ha estat poc intel·ligent i que no es tracta de cap terrorista. El diari amb seu a Munic afegeix que no només bona part dels  diputats catalans consideren que es tracta d’un pres polític sinó que també ho pensen a Brussel·les i a Berna. Per això, explica Thomas Urban, autor de l’article, ni Bèlgica ni Suïssa l’han extradit. I no ho han fet, diu Urban, “perquè creuen que es tracta d’un afer intern espanyol però sobretot, perquè no el consideren un delinqüent”.

El diari ‘Frankfurter Allgemeine‘ recull les declaracions dels principals representants polítics alemanys sobre la detenció de Puigdemont. En aquest sentit, cita les paraules de la ministra de Justícia Katarina Barley, del Partit Socialdemòcrata (SPD), que ha afirmat al programa  “Bericht aus Berlin”, de la principal cadena de televisió alemanya, que la classe política no s’ha d’immiscir en la justícia i que cal esperar la decisió dels jutges. El rotatiu conservador recull també les paraules de Wolfgang Kubicki, vicepresident del Parlament i membre del Partit Liberal Alemany (FDP), que descarta una extradició per al delicte de l’euroordre. ”Podria plantejar-se si es donessin altres motius” ha dit Kubicki.

Cap estat europeu preveu el delicte de rebel·lió

Segons el FAZ, el portaveu del partit d’esquerres Die Linke, Andrej Hunko ha dit textualment que “s’ha de exigir immediatament l’alliberament de Puigdemont”. Hunko ha deixat clar que cap dels 32 delictes que justifiquen una euroordre d’extradició recullen el de rebel·lió.

L’edició en línia de l’Spiegel‘, a banda de destacar les protestes d’aquest diumenge després de la detenció de Carles Puigdemont, analitza detingudament de què se l’acusa i quines equivalències es poden establir amb el Codi penal alemany. La revista setmanal més important d’Alemanya apunta que Puidemont no va emprar ni amenaçar amb violència per declarar la independència de Catalunya, condició necessària perquè es doni el delicte de rebel·lió. Alhora el setmanari ‘Spiegel’ afirma que —tal com s’insinua des dels estaments judicials espanyols— difícilment es pot equiparar el delicte de rebel·lió al d’alta traïció que recull el Codi penal alemany, ja que aquest també pressuposa la violència per a la seva aplicació.

Jakob Augstein, copropietari de l”Spiegel’ i redactor en cap del diari ‘Der Freitag‘ s’ha pronunciat  via Twitter sobre la detenció de Puigdemont. Augstein afirma que Alemanya no hauria d’extradir-lo. I afegeix que “el govern central espanyol vol solucionar un problema polític amb la policia i la Justícia”

El diari regional ‘Kieler Nachrichten’ parla d’asil per a Puigdemont

El rotatiu de la ciutat de Kiel, ha apuntat la intenció de Carles Puigdemont de demanar asil a Alemanya. El mateix diari ha apuntat que difícilment prosperaria aquesta sol·licitud tenint en compte que l’ordre detenció europea té prioritat. La fiscalia d’aquesta ciutat al nord d’Alemanya és la responsable d’estudiar l’euroordre.