Des de la formació de Carles Puigdemont, el primer a reaccionar ha estat el diputat Quim Torra. En un tuit, Torra ha dit després de conèixer que la policia alemanya ha retingut Puigdemont, que aquest no és un assumpte alemany sinó de la Unió Europea. A més, ha afirmat que estarà amb Puigdemont fins al final.

També s’ha pronunciat la portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, que ha advertit que “Espanya no garanteix un judici just, només revenja i repressió”. A través d’un tuit ha explicat que està seguint l’evolució de Puigdemont a Alemanya i que està en contacte permanent amb el seu equip d’advocats.

En el mateix sentit s’ha pronunciat el president del Parlament Roger Torrent, que ha afirmat que està en contacte amb la defensa de Puigdemont per seguir en tot moment la situació actual. “És moment de construir un front comú per defensar els drets i les llibertats individuals i col·lectives” sentencia Torrent.

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha recordat que Puigdemont sempre ha donat mostres de serenor. Per això, ha demanat calma i confiança a la ciutadania.

El diputat de la CUP, Carles Riera, ha expressat “tot el seu suport, solidaritat i una gran abraçada al president Puigdemont” després que es donés a conèixer que el Puigdemont havia estat retingut per la policia alemanya. Durant una conferència, Riera ha assegurat que espera que alemanya “demostri una voluntat veritablement democràtica i la no connivència repressiva i antidemocràtica amb l’Estat espanyol”. Al seu entendre, la retenció és una manera de posar a prova la Unió Europea i Alemanya.

Riera també ha fet una piulada com a mostra de solidaritat amb Puigdemont. També ha fet una crida a la població a participar en totes les convocatòries de mobilització previstes aquest diumenge.

De moment, a Barcelona hi ha convocades tres manifestacions. Els CDR han convocat aquest diumenge a les 4 de la tarda a Canaletes, mentre que la CUP la convocatòria és a les 7 davant de la Delegació del Govern espanyol i l’Assemblea a les cinc de la tarda davant del consolat europeu per desplaçar-se fins al Comissionat d’Alemanya.

En la mateixa línia que Riera s’ha pronunciat Mireia Boya, que ha assegurat que ara es veurà el paper de la Unió Europea. Boya, que ha estat processada per desobediència, també ha fet una crida a mobilitzar-se perquè fa falta una “primavera catalana de veritat que ho pari tot”.

Els unionistes celebren la detenció de Puigdemont

D’altra banda, Albert Rivera ha celebrat que la policia alemanya hagi detingut Puigdemont. “S’ha acabat la fugida colpista” ha sentenciat. A més, ha afirmat que la justícia fa la seva feina. “Intentar destruir una democràcia europea, saltar-se les lleis democràtiques, trencar la convivència o malversar diners públics no pot tenir impunitat.

També s’ha mostrat satisfet amb els fets ha estat el líder del Partit Popular a Catalunya, Xavier García Albiol. A través d’un tuit, ha afirmat que Puigdemont ha comprovat amb aquesta retenció que Espanya és un país de la Unió Europea. “La terra no és prou gran per amagar-se de l’Estat de dret en una democràcia” ha afirmat el líder popular.