La policia de Finlàndia ja  ha activat el “procés normal” del mecanisme, que implica que sigui localitzat i posat a disposició judicial per considerar si és o no extradit. En un comunicat, però, la policia ha admès que les autoritats desconeixen on és el líder de Junts per Catalunya. L’Oficina Nacional d’Investigació de Finlàndia ha subratllat que, “de localitzar-se a aquesta persona”, s’iniciarà el procés normal de l’euroordre.  Anteriorment des d’aquest departament s’havia informat que faltaven algunes dades per completar la documentació relativa a la sol·licitud de detenció i entrega de Puigdemont.

Jaume Alonso-Cuevillas ha afirmat que “no hi ha alternativa” a comparèixer davant la policia finlandesa.  Així ho ha dit en una entrevista al programa ‘El suplement’ de Catalunya Ràdio, després que la policia d’aquest país emetés un comunicat confirmant que ja ha rebut l’ordre de detenció “d’un ciutadà espanyol que es troba de visita a Finlàndia”. L’advocat de Puigdemont ha defensat que el seu client no ha fugit mai de la justícia espanyola i que sempre ha comparegut quan se li ha requerit.

En una  altra entrevista, a RAC1, Cuevillas, ha assegurat que els tribunals internacionals “tenen cada dia més clar que Espanya no s’està respectant les garanties mínimes i és possible que arribin diverses condemnes contra l’Estat”.

Puigdemont va arribar al país nòrdic fa dos dies i tenia previst tornar aquest mateix dissabte cap a Bèlgica, l’actual país de residència. Fonts properes a Puigdemont han evitat confirmar els seus propers passos per motius de seguretat.

Cal recordar que en una entrevista al diari ‘Hesingin Sanomat’,  Puigdemont va assegurar que “si s’emet l’ordre europea de detenció, és igual en quin país estigui”, assegurant que no tenia la intenció de “fugir de Finlàndia” si això acabava passant. 

No és la primera euroordre per Puigdemont. En el cas de la primera a Bèlgica, Puigdemont es va personar davant la policia per comparèixer davant del jutge de guàrdia, que després el va deixar en llibertat amb mesures cautelars: no abandonar el país sense permís, estar localitzable i tenir una residència fixa a Bèlgica. Al cap d’uns dies, el Tribunal Suprem va decidir abandonar la petició d’extradició, de manera que el líder de JxCat podia moure’s lliurament per tota la Unió Europea, excepte Espanya.

Suïssa reitera que no extradeix “per motius polítics”

Suïssa no ha confirmat si ha rebut la petició d’extradició del govern espanyol contra Marta Rovira, que podria ser al país. El portaveu del ministeri de Justícia ha dit que, com qualsevol ordre d’extradició serà “examinada acuradament” per determinar “si els fets dels quals una persona és acusa són delictes polítics, i ha recordat que Suïssa no accepta les extradicions “per motius polítics”. El portaveu del ministeri de Justícia ha indicat que si reben algun tipus de petició d’arrest internacional, l’examinaran “acuradament” per determinar “si els fets dels quals una persona és acusa són delictes polítics”.