La notícia s’ha sabut al migdia: Carles Puigdemont ha estat detingut a Alemanya. Ha estat traslladat a la presó de Neumünster i s’hi estarà almenys fins dilluns, quan passarà a disposició judicial. Tot plegat ha desencadenat diverses manifestacions a Barcelona.

La reivindicació més multitudinària s’ha organitzat en poques hores a càrrec de l’Assemblea Nacional i d’Òmnium Cultural per demanar al Govern alemany que no extradeixi Puigdemont a Espanya. Hi han assistit 55.000 persones segons la Guàrdia Urbana. S’hi han sentit crits a favor de Carles Puigdemont i dels consellers empresonats.

També hi han hagut trams silenciosos amb força cares llargues. Alguns dels manifestants han confessat sentir-se tristos després dels darrers esdeveniments. D’altres han caminat enganxats a les emissores de ràdio que informaven de l’actualitat política.

Entre els cartells que sostenien els manifestants s’hi han llegit missatges en català, castellà, anglès i també en alemany en un intent per apel·lar tant a la Unió Europea com a la justícia i el Govern alemanys. Al punt final de la manifestació, davant  del Consolat alemany alguns manifestants han despenjat la bandera espanyola del pal i al seu lloc hi han hissat una estelada.

Polítics a la manifestació

Els partits i les entitats sobiranistes han encapçalat la manifestació sostenint la pancarta amb el lema “llibertat presos polítics”. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha dit que hi ha “presos polítics amb delictes inventats” i ha defensat que la ciutadania s’ha manifestat de manera pacífica. La presidenta del PDeCAT, Neus Munté, ha demanat una resposta unitària “des del civisme”.

Per la seva banda, la portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, s’ha referit a la situació de Puigdemont i ha dit que “la justícia és injusta a Espanya”. El diputat d’ERC, Ernest Maragall, ha dit que els sobiranistes defensaran “la república i la democràcia” tant a Europa com a Alemanya. El diputat de la CUP Carles Riera ha dit que la unitat “és més fàcil quan el moviment social es posa al davant”.