El Grup Municipal del PP ha confirmat que votarà en contra del pressupost municipal 2024, que el govern de Jaume Collboni durà a votació definitiva al plenari d’aquest mes de març. El portaveu dels populars, Juan Milián, ha assegurat que mentre “Collboni ha buscat la confiança de Colau” per aprovar els comptes, “ha acabat perdent la confiança de la majoria del consistori”, i també ha criticat que el PSC hagi plantejat un pressupost “colauista”.

Sobre el no condicionat que també faran els comuns (que van avalar les bases de Barcelona en Comú aquest dimarts al vespre), Milián ha avisat que “Colau vol un càrrec, però Barcelona no vol Colau”. Enmig d’aquest escenari, el PP ha argumentat que el seu vot en contra dels comptes del 2024 serà “per coherència”. Trias per Barcelona també ha confirmat el seu no al pressupost.

Cap a la qüestió de confiança

En les últimes intervencions, l’alcalde ha assegurat que Barcelona tindrà pressupost encara que l’oposició el tombi. Collboni s’ha referit a “mecanismes legals”, en al·lusió a la qüestió de confiança. Per activar-la, primer cal que el ple rebutgi el pressupost. Si això passa divendres, el govern haurà de convocar un ple extraordinari per a un altre dia per tornar a votar els comptes vinculats a una qüestió de confiança. I si en la nova sessió el pressupost torna a caure, és quan s’obrirà un període de 30 dies perquè l’oposició articuli una majoria alternativa.

Tal com està ara el taulell polític, però, la majoria per desbancar Collboni queda pràcticament descartada perquè caldria sumar TriasxBCN, els comuns i el PP. Així, un cop superats els 30 dies i sense cap moció de censura a l’alcalde, el pressupost quedarà automàticament aprovat.

Un pressupost de 3.800 M €

El pressupost de Barcelona per a aquest 2024 arriba als 3.807 milions d’euros, la xifra més elevada fins ara. En global, puja un 5,9 % respecte del 2023. Els comptes inclouen una despesa corrent de 2.940 M € i unes inversions per valor de 777 M €. Des de l’1 de gener, el consistori té el pressupost prorrogat.