Trias per Barcelona també ha confirmat aquest dimecres que votarà en contra del pressupost municipal del 2024 a la votació definitiva, al ple d’aquest mes de març. El seu “no”, sumat al del PP i la possible negativa també dels comuns, empenyeria l’alcalde, Jaume Collboni, a haver d’optar a una qüestió de confiança per aprovar els comptes d’aquest any; una decisió que els de Trias creuen que “fa molt de temps que Collboni té presa”.

Ho ha dit el portaveu de la formació, Jordi Martí Galbis, que ha qualificat de “vodevil i de sainet poc edificant” les discussions públiques que han mantingut els comuns i el PSC de Collboni per si acabaven fent un acord pressupostari o no. “Ens han fet marejar a tots i acabem on estava escrit aquest guió”, ha insistit Martí Galbis.

Cap a la qüestió de confiança

En les últimes intervencions, l’alcalde ha assegurat que Barcelona tindrà pressupost encara que l’oposició el tombi. Collboni s’ha referit a “mecanismes legals”, en al·lusió a la qüestió de confiança. Per activar-la, primer cal que el ple rebutgi el pressupost. Això, podria passar divendres i, tot seguit, el govern hauria de convocar un ple extraordinari per a un altre dia per tornar a votar els comptes vinculats a una qüestió de confiança.

Si en la nova sessió el pressupost tornés a caure, s’obriria un període de 30 dies en què l’oposició podria articular una majoria alternativa per desbancar Collboni. Aquesta possibilitat queda pràcticament descartada perquè caldria sumar TriasxBCN, els comuns i el PP. Un cop superats els 30 dies i sense cap moció de censura a l’alcalde, el pressupost quedaria automàticament aprovat. Tant Xavier Trias com Ada Colau van fer servir aquesta via.

Un pressupost de 3.800 M €

El pressupost que es votarà de forma definitiva al ple de l’Ajuntament d’aquest divendres arriba als 3.807 milions d’euros, la xifra més elevada fins ara. En global, puja un 5,9 % respecte del 2023. Els comptes inclouen una despesa corrent de 2.940 M € i unes inversions per valor de 777 M €. Des de l’1 de gener, el consistori té el pressupost prorrogat.