Pedro Sánchez

(Agències) A poques hores de l’inici de la campanya de les eleccions catalanes 2024, la possible marxa de Pedro Sánchez agita l’actualitat política d’aquest dijous. El president espanyol ha anul·lat tota l’agenda el cap de setmana abans d’anunciar dilluns si plega. Això implica que Sánchez no serà a Sabadell per donar suport al candidat Salvador Illa en el primer a acte del PSC, ni tampoc al míting de Santa Coloma de Gramenet de diumenge, com estava previst.

El PSC dona suport a Sánchez

Els socialistes catalans han fet pinya al voltant del president i li demanen que continuï. Un dels primers a donar-li suport, l’alcalde Jaume Collboni, que va criticar dimecres les pràctiques que travessen “línies vermelles”. En un esmorzar al Nova Economia Fòrum aquest divendres, el candidat Salvador Illa, ha cridat els socialistes a la “resistència” i ha explicat que proposarà a l’executiva extraordinària dels socialistes d’aquesta tarda “dir no a la política que destrueix i deshumanitza l’adversari”.

Junts veu la decisió com un “moviment tàctic”

El candidat de Junts a les eleccions del 12-M, Carles Puigdemont, ha animat Pedro Sánchez a presentar una qüestió de confiança i “aclarir tots els dubtes que ha desfermat” l’anunci del període de reflexió si no és que es tracta d’un “moviment tàctic”. A través de la xarxa social X  ha afirmat que “qui vulgui convertir les eleccions catalanes en un flotador del PSOE s’equivoca molt”.

Des d’ERC ja han rebutjat aquesta qüestió de confiança. El president de la Generalitat i candidat dels republicans, Pere Aragonès, creu que no tindria sentit: “El problema no deriva d’una crisi amb els socis d’investidura, sinó per altres raons”, ha argumentat. Aragonès ha afegit que, “davant les amenaces de la ultradreta, cal plantar cara sempre”.

La candidata de Comuns Sumar al 12-M, Jéssica Albiach, espera que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no dimiteixi. “No poden guanyar, no els podem donar aquesta victòria”, ha afegit en declaracions a Rac1 en referència a la “cacera” de l’extrema dreta contra forces progressistes i independentistes. Una actitud que ha qualificat de “salvatjada”.

La número dos de la CUP a Barcelona, Laure Vega, ha denunciat a través de les xarxes socials que la “força de l’extrema dreta, més enllà de les institucions, és també responsabilitat del PSOE que ni ha fet una transició dels poders estatals ni ha entès la potència democràtica de les nacions sense estat”.

Crítiques de Cs i PP a Sánchez

Pel que fa al PP, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat que la carta de Pedro Sánchez és “infame” i es mou “entre el sentimentalisme i el chavisme” i que suposa un exercici de “xantatge emocional” als seus afins que trasllada la divisió pròpia de la política catalana al conjunt de l’estat.”

El candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha acusat Sánchez, de “disfressar-se cínicament de víctima” amb l’anunci del període reflexió per si es manté o no al càrrec. “Les veritables víctimes són els catalans que vam aguantar el cop del 17, abusos, connexions amb Rússia, violència i malversacions, per veure que ell amnistia els responsables per 7 vots”, ha subratllat el líder taronja a la xarxa social X.

Querella a partir d’informacions d’alguns portals

Sánchez va anunciar la decisió d’apartar-se fins dilluns per “reflexionar” si vol seguir al càrrec després que es fes públic que un jutge ha obert diligències contra la seva dona, Begoña Gómez, per tràfic d’influències i corrupció. Ho ha fet arran de la denúncia del grup ultradretà, Manos Limpias, que tot just aquest dijous ha admès que la querella es basa “només” en informacions aparegudes a mitjans i portals de la dreta.

Què vols saber de les eleccions a Catalunya 2024?