La reforma del Port Olímpic celebra la primera estrena amb la posada en marxa de l‘accés del moll de Mestral. Es tracta d’un vial per a vianants i vehicles que ha eliminat barreres i desnivells i que connecta l’espai directament amb l‘avinguda del Litoral. És la nova porta d’entrada a aquest espai i també és el primer pas per veure com serà en el futur tota aquesta zona. S’ha inaugurat aprofitant la segona edició del Dissabte Blau, una jornada d’activitats i tallers per al públic familiar.

Dissabte Blau al Port Olímpic
El Dissabte Blau celebra la transformació del Port Olímpic

Nova mobilitat per donar preferència a l’ús ciutadà

Les obres de l’accés al moll de Mestral van començar el juliol del 2022 i han suposat una inversió de 3,6 milions d’euros. El nou vial connecta l’avinguda del Litoral, als peus de la torre Mapfre, amb el port. Aquest vial permetrà que els cotxes accedeixin de manera directa al pàrquing de B:SM al port, actualment en obres, que començarà a funcionar a mitjans del 2024.

Segons l’Ajuntament de Barcelona, aquest accés és un primer pas per descobrir com serà el Port Olímpic, però també per definir un nou model de mobilitat a la zona amb prioritat per al vianant amb zones d’estada i passeig.

Volem que el Port Olímpic sigui un port urbà, un espai que acosta la ciutat al mar i a la vida nàutica, que convida a passejar-hi, fer-hi esport i gaudir-ne”
Laia Bonet, primera tinenta d’alcaldia i presidenta de B:SM

En la mateixa línia, la directora del Port Olímpic, Olga Cerezo Martín, ha assegurat que “aquesta barrera entre la costa de la ciutat i el port era poc accessible” i que ara s’ha fet “molt més permeable”. També ha subratllat que resol els embussos i problemes que s’hi generaven.

Un pol d’economia blava

El Port Olímpic està en plena transformació amb l’horitzó de la Copa Amèrica de vela. Les tasques es concentren en tres grans àmbits: el moll de Mestral, el dic de Recer i el moll de Gregal.

El pas següent per avançar en la reforma serà l’enderroc de la rampa que ara permet l’entrada amb cotxe al Port Olímpic des del carrer de la Marina. Aquesta estructura es començarà a desmuntar a finals d’any i alliberarà 1.000 m2. Aquest espai alliberat transformarà el moll de Mestral en una gran plaça amb zones verdes, d’ombra i d’estada. També acollirà bona part dels locals que conformaran el pol d’economia blava (activitats relacionades amb el mar).

L’altre gran canvi serà la urbanització del dic de Recer, que també està previst que estigui a punt a principis del 2024. Serà un nou passeig que també funcionarà com a mirador del litoral barceloní i l’activitat portuària.

El moll de Gregal també avança la reforma del Centre Municipal de Vela i el Balcó Gastronòmic, la nova zona de restauració del port, després de desmantellar els antics restaurants. Està previst que estigui a punt per a l’inici de les regates de la Copa Amèrica de vela. El 2024 també estarà acabat l’accés que connectarà la platja de la Nova Icària amb la zona de restaurants.