En la sessió ordinària corresponent al mes d’octubre, l’oposició, i més concretament ICV-EUiA, demanarà a l’alcalde, Xavier Trias, explicacions públiques sobre les informacions aparegudes al diari ‘El Mundo’ aquesta setmana i que li vinculen comptes corrents a l’estranger. Unes notícies que Trias ha negat des del primer moment i per les quals ja ha presentat una querella que va ser ampliada. Trias també ha reclamat als bancs andorrans i suïssos certificats conforme no tenen comptes al seu nom.

Això passarà en el tram final del ple, en la sessió de control al govern, en la qual es parlarà també del procés participatiu del 9 de novembre. Serà amb dos precs fets en sentit contrari. D’una banda, el PP demanarà al govern que no cedeixi locals municipals i que tampoc no ofereixi recursos humans o materials de l’Ajuntament. De l’altra, Esquerra reclamarà a l’alcalde un compromís per ampliar els punts de participació a la ciutat. En un primer moment se’n van preveure 89, però ara la llista ja s’ha ampliat a 149.

Indirectament relacionat amb el 9-N, el PP farà una pregunta directa a l’alcalde en què li demanarà si el govern sanciona l’incompliment de les ordenances municipals sense generar diferenciació entre ciutadans. Una pregunta amb què, amb tota probabilitat, els populars denunciaran una vegada més el marcador del 9-N que hi ha a la plaça de Sant Jaume, les últimes acampades en places públiques o les festes i concerts a Can Vies. Motius de denúncia del PP les últimes setmanes.

I avui, dos partits de l’oposició, PSC i PP, coincideixen en el mateix tema per a la seva proposició. Tant uns com altres porten a debat un text que rebutja l’acord recent entre l’Ajuntament i la Generalitat per reduir una part del deute del govern català amb Barcelona a través de la compra, per part del consistori, de dos edificis i del solar de la presó Model. En el text del PP es va més enllà i es rebutja també la part del protocol signat entre Ajuntament i Generalitat en la qual el consistori es compromet a construir un centre penitenciari a la Zona Franca. Una proposició similar ja es va debatre la setmana passada en la Comissió de Presidència i es va aprovar amb els vots favorables de PSC, PP i Iniciativa. Una majoria que avui també podria fer evident al plenari el rebuig dels grups a aquests acords.

En la part executiva del ple, una sorpresa. El govern porta a votació el compte general de l’any 2012 i el de 2013, és a dir, les memòries econòmiques d’aquests dos exercicis. Es dóna el cas que la liquidació de 2012 ja es va sotmetre a votació ara fa un any i va ser rebutjada. Caldrà veure què passa avui i també si s’aprova la liquidació de l’any 2013. Un exercici en què, recordem-ho, el govern va haver de prorrogar el pressupost per falta de suports.

Avui també es porta a votació, aquesta sí amb garanties de ser aprovada, una actualització de la Carta Municipal de Barcelona, la llei que reconeix el règim especial de la ciutat. Com a fita destacada s’inclou per primera vegada la figura de la Sindicatura de Greuges municipal, que ara prendrà rang de llei. El ple també aprovarà el nou reglament del Consell de Ciutat, que li permetrà portar declaracions institucionals al plenari.

El plenari ha de votar, a més, el Pla de finançament del transport públic per als anys 2014-2017, que preveu que l’Ajuntament, que ha estat l’única administració que cada any ha incrementat l’aportació, estableixi una despesa de més de 300 milions d’euros per als propers tres anys.

S’aprovarà igualment el conveni entre l’Ajuntament i el Consorci de Mar Parc de Salut de Barcelona per finançar i executar les obres d’ampliació de l’Hospital del Mar, aturades des de 2010. Tal com ja va anunciar fa mesos el Grup Municipal del PP, les obres es reprendran amb part dels diners extres que ha donat l’operació BAMSA, la nova gestió dels aparcaments municipals.

Tornant a la part d’impuls i control, Iniciativa buscarà el compromís del govern al ple de no donar suport a l’ampliació comercial que projecta el complex d’oci Heron City. L’executiu ja va anunciar la setmana passada que no comparteix aquest projecte i que pretenia tirar-lo enrere. Avui Iniciativa vol que el compromís quedi dit al plenari.

I sobre comerç va també la proposició d’Esquerra, que demana descartar qualsevol nova proposta d’ampliació d’horaris comercials. Els republicans volen que s’iniciï un procés de reflexió i avaluació amb el sector i els grups municipals dels efectes que ha tingut l’obertura en diumenges aquest estiu a les zones turístiques pactada entre CiU i el PP.

La pregunta del PSC a l’alcalde té com a eix central la taxa turística. Els socialistes volen que Trias expliqui per què el grup de CiU està a favor a l’Ajuntament de reclamar el 100% d’aquest impost i, en canvi, vota el contrari al Parlament. Iniciativa, per la seva banda, presenta una proposició que vol aconseguir un pla de rescat social per als propers tres anys valorat en 150 milions d’euros.