El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat per àmplia majoria la venda del 15 % de les accions que encara tenia a Serveis Funeraris de Barcelona, que ara tindrà capital 100 % privat. El govern municipal (BComú i PSC) ha rebut el suport d’ERC, el PP i Barcelona pel Canvi, mentre que Junts per Catalunya i Ciutadans hi han votat en contra.
Aquesta operació completa el procés de privatització que es va iniciar el 1998 amb la venda del 49 % del que aleshores era una empresa pública. El 2010 es van vendre el 36 % de les accions i l’Ajuntament va perdre el control de l’empresa. El regidor Eloi Badia ha justificat la venda del 15 % que li quedava perquè no generaven dividends i l’actiu es degradava amb els anys.
Les accions sortiran a subhasta pública i, si queda deserta, se les haurà de quedar l’accionista del 85 % restant, el grup Mèmora, tal com va quedar fixat en la venda del 36 % de les accions l’any 2010. Amb aquesta operació, l’Ajuntament obtindrà 28 M €, que Badia ha detallat que es destinaran a la compra d’habitatge. Aquest va ser un dels pactes amb ERC dins l’acord pressupostari.
“Pas imprescindible” cap a la funerària pública
Eloi Badia ha reiterat que el govern municipal vol promoure una funerària pública ―projecte que es va frustrar en el mandat anterior― i que la venda del 15 % de les accions a SFB és “un pas imprescindible perquè aquest projecte pugui agafar volada”. El regidor ha admès que per fer-ho caldrà l’acord del plenari, però en el debat s’ha vist la bona sintonia amb ERC en aquest tema.
El portaveu republicà, Jordi Coronas, ha apuntat dos possibles escenaris de futur: una funerària pública o bé treballar un codi de bones pràctiques per a les empreses privades que operen a la ciutat. “Fa dies que en parlem, i l’objectiu és assolible”, ha afirmat Coronas.
Els treballadors temen un ERO
El Comitè d’Empresa de Serveis Funeraris de Barcelona han protestat durant el debat al plenari amb una pancarta amb el lema “Colau privatitza la funerària DEP”. Els representants dels treballadors han explicat que temen per la continuïtat dels llocs de feina amb la sortida de l’Ajuntament de l’accionariat de l’empresa i es veuen empesos a un ERO.