El plenari d’aquest divendres, a les portes de les vacances d’estiu, ve marcat pel fenomen de la venda a la manta i les mesures que el govern municipal ha posat en marxa per abordar-lo. Quatre grups de l’oposició interrogaran avui l’executiu sobre aquesta qüestió, una coincidència fins ara inèdita. Serà al tram final del ple, a la part d’impuls i control. CiU i C’s centren la pregunta en l’”skatepark” que el govern ha instal·lat al passeig de Joan de Borbó com a mesura per evitar que els venedors hi estenguin la manta. Els convergents volen que s’acordi amb els veïns els usos d’aquest passeig, mentre que C’s demana si més enllà d’aquesta mesura el govern en té previstes d’altres. Esquerra i la CUP, en canvi, centren les preguntes, que faran a l’alcaldessa, en els dispositius policials. Els republicans volen saber si de cara a l’estiu el govern augmentarà les dotacions policials per combatre l’incivisme. La CUP demanarà amb quins cossos policials la Guàrdia Urbana farà dispositius conjunts i com evitarà el govern que les persones sense permís de residència acabin als circuits d’estrangeria i al CIE.

També en la part d’impuls i control, destaca la proposició que presenta Esquerra. Els republicans volen que el ple acordi la requalificació de les finques on s’havia projectat l’hotel del Palau de la Música, al carrer de Sant Pere Més Alt. El projecte es va aturar arran de l’esclat del cas Palau, i el ple, l’any 2010, va acordar modificar el Pla General Metropolità per canviar la qualificació de les finques a equipament, com havien estat abans. Però aquest pas no s’ha fet i avui Esquerra ho torna a portar al ple per buscar el compromís del govern. Un executiu que assegura que des de l’inici del mandat treballa per desfer aquesta operació.

El ple estarà marcat per una anècdota de molta actualitat. És el joc per a dispositius mòbils ‘Pokémon go’. Després que els Mossos sorprenguessin la setmana passada uns turistes al túnel de la Rovira “caçant” pokémons, el PP farà avui un prec al govern en què li demana una campanya informativa amb pautes per jugar a aquest joc per fomentar-ne un ús responsable i assenyat. Una petició aparentment inusual al plenari, però que de ben segur generarà un dels moments més anecdòtics d’aquesta sessió.

Les obres de l’estació de la Sagrera es faran també un lloc al ple amb la proposició que presenta Barcelona en Comú. El text que se sotmetrà a votació demana a Adif que lliuri a l’Ajuntament els resultats de l’auditoria sobre les obres de l’estació. A més, diu que tenint en compte aquesta informació, l’Ajuntament analitzi i valori la decisió de prendre accions jurídiques que consideri. Finalment, es demana al Ministeri de Foment que no utilitzi aquesta situació com a pretext per aturar les obres i en reclama la represa immediata.

En la part executiva, el plenari sotmet avui a votació una nova taxa que ha impulsat el govern municipal per penalitzar els propietaris que tenen pisos buits. La taxa, de 633 euros, vol ser una mesura dissuasiva i servirà per finançar els costos administratius de detectar i inspeccionar pisos buits. El ple també ha de donar llum verda definitiva a la protecció de la façana de l’edifici conegut com la Carboneria, a l’Eixample. L’immoble, ara tapiat després d’anys ocupat, s’inclourà al catàleg monumental de la ciutat. L’objectiu és salvar l’edifici de l’enderroc i que se’n mantingui la façana. La voluntat de l’executiu és també mantenir el grafit que hi ha a la façana perquè considera que forma part de la memòria social de l’edifici.

Aquesta sessió ha d’aprovar el conveni entre la Diputació i l’Ajuntament dins el pla Xarxa de Governs Locals 2016-2019. És l’aportació que aquest ens supramunicipal fa al consistori cada mandat, i que està xifrada en 30 milions d’euros. D’aquests, el govern municipal vol destinar-ne 28 a les obres del túnel viari de la plaça de les Glòries, i els altres dos restants a les obres de rehabilitació del conjunt monumental del Castell de Montjuïc. Des de l’oposició, alguns partits han criticat el destí d’aquests diners perquè recorden que sempre ha estat tradició destinar aquesta partida a equipaments culturals. De fet, en la Comissió de Drets Socials de la setmana passada, es va aprovar una proposta de l’oposició per reconsiderar aquesta partida. El govern, però, es va mantenir ferm en la seva decisió.